Magyar mérnökök úttörő felfedezése: szennyvízből készülhet tisztítószer

Egy magyar mérnökcsapat új módszert dolgozott ki a szennyvíz hasznosítására, amelynek eredményeképpen ecetsavat állíthatnak elő, ez pedig a háztartási tisztítószerek alapanyaga. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke érdeklődött az UTB Envirotec vezérigazgató-helyettesénél, Taxner Györgynél, hogy honnan eredt az ötlet a szennyvízből tisztítószer előállítására. Taxner elmondta, hogy korábban a szennyvízből kinyert biogázt használták energiaforrásként, de kutatóik rájöttek, hogy az iszapból ecetsav is kivonható, ami a tisztítószerek fontos összetevője.

A szakember beszámolt arról, hogy bár a világ összes szennyvízkezelési technológiája rendelkezésükre állt, saját fejlesztésű technológiát akartak létrehozni, ezért hoztak létre egy szennyvízlabort. A labor fő célja, hogy a tisztított víz visszakerüljön a környezetbe. A biológiai szennyvíztisztítás során keletkező iszapban lévő baktériumok végzik a tisztítási folyamatot, és az iszap számos újrahasznosítható anyagot tartalmaz. A kutatók feladata az volt, hogy azonosítsák ezeket az anyagokat, kezdetben a biogáz kinyerése céljából. Később azonban rájöttek, hogy az iszapban olyan anyagok is vannak, amelyeket korábban csak ipari eljárásokkal állítottak elő, mint például az ecetsav, amelynek visszanyerésére saját technológiát fejlesztettek ki.

Taxner György hozzátette, hogy az ecetsavon kívül más, a mindennapi életben hasznosítható anyagokat is találtak az iszapban. Ezen anyagok egyike például a kiskertekben talajjavítóként használható.