Automatából lőszert? Az USA-ban már lehetséges

Az Egyesült Államokban egyre több helyen jelennek meg olyan automaták, amelyekből lőszereket lehet vásárolni. Az American Rounds cég Texasban, Alabamában és Oklahomában már hat ilyen automatát helyezett üzembe, és további terjeszkedést terveznek.

Az első ilyen automata 2023 novemberében került felállításra egy alabamai élelmiszerboltban, és azóta több különböző üzlet is érdeklődik az automaták iránt, például fodrászszalonok, csizmaüzletek és barkácsboltok. Az American Rounds cég szerint ez a lőszerek árusításának legbiztonságosabb módja, de nem mindenki osztja ezt a véleményt az Egyesült Államokban.

A cég vezérigazgatója, Grant Magers elmondása szerint az automatákból csak személyazonosító igazolvány felmutatásával lehet lőszert vásárolni, és a legtöbb vásárló csak egy-két doboz lőszert szerez be. Magers szerint azok, akik rossz szándékkal vásárolnak lőszert, inkább olyan helyeket részesítenek előnyben, ahol készpénzzel fizethetnek, és nem ellenőrzik a személyazonosságukat.

Joshua Horwitz, a Johns Hopkins Center for Gun Violence Solutions munkatársa szerint még nem ismert, hogy az automaták milyen hatással vannak a közbiztonságra. Dan Semenza, a New Jersey-i Gun Violence Research Center kutatója aggályait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a gépek nem oldják meg a fennálló problémákat, és problémás lehet, ha nem emberek, hanem gépek szolgálják ki a vásárlókat.

Nick Suplina, az Everytown for Gun Safety nevű szervezet alelnöke szerint azonban az automaták azonosítási technológiája hatékony, és segíthetnek a lopások megelőzésében, valamint abban, hogy kiskorúak ne juthassanak lőszerhez.

Az automatákban kapható lőszereket kézifegyverekben, puskákban és sörétes puskákban is lehet használni. Az ügyfelek az érintőképernyőn keresztül választhatják ki a kívánt típusú lőszert, majd a személyi igazolványukat egy szkennerbe helyezve és a gépen lévő kamera által készített fényképpel igazolhatják személyazonosságukat és korukat, ami legalább 21 év kell legyen. A cég vezetője hozzátette, hogy az ügyféladatokat nem tárolják, nem osztják meg vagy értékesítik, és lőszer csak kártyával vásárolható meg, készpénzt egyáltalán nem fogadnak el.

Egy esetben azonban elszállították az automatát egy élelmiszerboltból, mert a városi tanács ülésén kérdések merültek fel az automatákkal kapcsolatban, bár a cég azt nyilatkozta, hogy az elszállítás oka az eladásokkal kapcsolatos számításaik be nem jöttével függött össze.