Középiskolás diák épített landolásra képes rakétát

Egy középiskolás diák, Aryan Kapoor, három év alatt olyan rakétát épített, amely képes a landolásra és újraindításra, ezzel megelőzve sok nagyvállalatot, köztük Elon Musk SpaceX-ét is.

Aryan Kapoor, egy tehetséges középiskolás diák, három évnyi kitartó munka után sikeresen épített egy olyan rakétát, amely képes a landolásra és a későbbi újraindításra. Ez a teljesítmény különösen figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy a SpaceX csapata hosszú ideig küzdött e problémával, és legutóbbi hordozórakétájuk, a Falcon 9 is felrobbant egy Starlink-műholdakat célzó küldetés során. Kapoor 2024 májusában érte el ezt a jelentős mérföldkövet.

A fiatal feltaláló egy YouTube-videóban számolt be az első sikeres landolásról, amelyet 2023-ban hajtott végre, miután az első próbálkozás a barométer hibás működése miatt nem sikerült. Összesen öt kísérletre volt szükség a sikeres landolás eléréséhez. Kapoor a projekt minden lépését dokumentálta YouTube-csatornáján, beleértve a sikertelen próbálkozásokat is.

A landolásra képes rakéta megalkotásához Kapoor alaposan tanulmányozta a járművek működését, és egy különleges módszert alkalmazott: a tolóerővektor-eltérítést. Ez a technológia lehetővé teszi a rakéta irányítását a kiáramló gázsugár irányának megváltoztatásával. A The Verge információi szerint egy másik fiatal is hasonló elven működő rakétát fejlesztett ki, neki azonban hét évbe telt a sikeres landolás. Kapoor rakétájának különlegessége, hogy szoftveresen működik, és egy gyorsulásmérő adatait használja a biztonságos leszállás érdekében.

A SpaceX legutóbbi balesete rávilágít arra, hogy az űrkutatás továbbra is rendkívül összetett és kockázatos vállalkozás marad. A Falcon 9 hordozórakéta második fokozatának Merlin Vacuum hajtóműve nem gyújtott be újból, ami egy szivárgó oxigéntartály miatt történt. A rakéta még a robbanás előtt sikeresen kiengedett 20 Starlink-műholdat, de azok rossz pályára kerültek, és jelenleg nem világos, hogy a műholdak képesek lesznek-e korrigálni és elérni a kívánt pályát. Elon Musk cége, a SpaceX hangsúlyozta elkötelezettségét amellett, hogy folytatják küldetésüket és továbbfejlesztik technológiájukat annak érdekében, hogy még biztonságosabbá tegyék az űrutazást.