Copa América: Argentína drámai győzelme és Messi sérülése

Hatalmas botrány és rémület után, Messi sérülésével fűszerezve, végül Argentína győzelmével ért véget a Copa América döntője. A hosszabbításban szerzett góllal 1-0-ra legyőzték Kolumbiát, így tizenhatodszor nyerték meg a trófeát.

Argentína hétfő hajnalban drámai körülmények között, hosszabbításban 1-0-ra legyőzte Kolumbiát a labdarúgó-Copa América döntőjében, ezzel tizenhatodik alkalommal hódította el a trófeát. Lionel Messi, a győztesek csapatkapitánya a 66. percben súlyos bokasérülést szenvedett, és le kellett cserélni. Az egyetlen gólt a 96. percben csereként beálló Lautaro Martínez szerezte a 112. percben.

A döntő előtt botrányos jelenetek zajlottak Miamiban, a Hard Rock Stadion kapuinál. A 20 órára tervezett kezdést több ezer, jegy nélküli szurkoló próbált erőszakkal bejutni a stadionba, ami miatt a kezdést majdnem másfél órával el kellett halasztani. Az emberek egymást taposták a kapuknál, a káosz miatt 10 perc híján másfél órát csúszott a kezdőrúgás. Buenos Aires központjában, az Obeliszknél egy szurkoló a magasba mászott, de elvesztette az egyensúlyát és belehalt a sérüléseibe.

A mérkőzés végül egyórás csúszással kezdődött el, az első félidő gól nélkül zárult, a szünetben pedig Shakira szórakoztatta a közönséget egy 26 perces produkcióval. Messi könnyek között hagyta el a pályát, bokája akkorára dagadt, mint egy zsömle. A CNN beszámolója szerint Messi nagyon rosszul viselte a sérülést, mivel valószínűleg ez volt az utolsó nemzetközi torna, amin válogatottként részt vehetett. A könnyeivel küszködött a kispadon, de a hosszabbításban esett gólnál már jobb volt a kedve.

Az argentinok vezérük nélkül is támadtak, de a rendes játékidőben nem született gól. Julián Álvarezt a 97. percben váltotta Lautaro Martínez, aki a 112. percben megszerezte a győztes gólt. Argentína így 1-0-ra győzött, és ezzel megszerezte a Hármaskoronát: három év alatt két Copa América-t és a 2022-es világbajnokságot.

COPA AMÉRICA-DÖNTŐ
Argentína–Kolumbia 1–0 – hosszabbítás után
Miami, Hard Rock Stadion, 65 000 néző. Vezette: Raphael Claus (brazil)
Argentína: Emiliano Martínez – Montiel (Molina, 72.), Lisandro Martínez, C. Romero, Tagliafico – Di María (Otamendi, 117.), Enzo Fernández (Lo Celso, 97.), De Paul, Mac Allister (Paredes, 97.) – Julián Álvarez (Lautaro Martínez, 97.), Messi (Nicolás González, 66.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
Kolumbia: Camilo Vargas – S. Arias, Davinson Sánchez, Cuesta, Mojica – Lerma (Uribe, 106.), R. Ríos (Castano, 89.) – J. Arias (Carrascal, 106.), James Rodríguez (Quintero, 91.), Luis Díaz (M. Borja, 106.) – Jhon Córdoba (Borré, 89.). Szövetségi kapitány: Nestor Lorenzo
Gólszerző: Lautaro Martínez (113.)

(Borítókép: Az argentin Lautaro Martinez ünnepel, miután megszerezte a csapat első gólját a CONMEBOL Copa America 2024 döntő mérkőzésén Argentína és Kolumbia között a Hard Rock Stadionban 2024. július 14-én Miami Gardensben, Floridában. Fotó: Maddie Meyer / Getty Images)