Ázsiai elefántot oltottak be herpeszvírus ellen először a houstoni állatkertben

A houstoni állatkertben először sikerült beoltani egy ázsiai elefántot a herpeszvírus (EEHV) ellen, amely a fogságban élő ázsiai elefántok legfőbb halálokát jelenti.

Tess, a 40 éves nőstény elefánt volt az első, aki megkapta a teszt mRNA-vakcinát még júniusban. A vakcinát, amely eredetileg emberek számára készült, Paul Ling, a Baylor Orvostudományi Főiskola kutatója alkalmazta elefántokra. A vakcina célja, hogy növelje az elefántok immunitását a vírussal szemben.

A kutatók szerint a kiselefántok még megfelelő immunitással jönnek világra, mivel az anyjuk valószínűleg hordozza a vírust, de ez az immunitás az idő előrehaladtával csökken, ezért van szükség az oltásra.

Az mRNA vakcina felépítése hasonlatos a Covid-19 elleni vakcinákéhoz, amelyeket a világjárvány idején alkalmaztak embereken. A vakcina célja, hogy megakadályozza a fiatal ázsiai elefántok súlyos megbetegedését és az EEHV okozta halálozást. A vírus halálos vérzéses betegséget okozhat az ázsiai elefántoknál, ami hasonló az ebola emberre gyakorolt hatásaihoz. A dublini állatkertben csak ebben a hónapban két elefánt halt meg a vírus miatt, és a chesteri, melbourne-i, valamint a zürichi állatkertekben is több ázsiai elefánt esett áldozatul a betegségnek. A tünetekkel rendelkező egyedek 70 százaléka hal bele a betegségbe.