Az űrruhák új generációja: vizeletből ivóvíz

A tudósokat a Dűne című sci-fi regény ihlette meg az új űrruhák tervezésénél, amelyek képesek lesznek a vizelet újrahasznosítására ivóvízzé. Ez a fejlesztés véget vethet az űrhajósok által eddig használt, vizeletet magukban tartó pelenkák korának.

Az űrhajósok jelenlegi helyzete nem túl kényelmes, hiszen hosszú ideig kell viselniük a speciális pelenkát, amelybe vizelnek, és amit aztán egyszerűen kidobnak. A New Atlas szerint ez különösen pazarló az űrben, ahol minden csepp víz értékes.

A Cornell Egyetem kutatói, Christopher E. Mason professzor vezetésével, egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely a Dűne bolygójának lakói által használt ruhákhoz hasonlóan képes a vizeletet iható vízzé alakítani. A kutatás eredményeit a Frontiers in Space Technologies folyóiratban publikálták.

Az új űrruha több rétegű, rugalmas szövetből készül, és egy öntött szilikon gyűjtőcsészét tartalmaz, amely a nemi szervre illeszkedik. A csészebe vizeléskor a folyadékot egy páratartalom-érzékelő érzékeli, és egy szivattyú segítségével egy hátizsákba pumpálja, ahol egy kétlépcsős szűrőrendszeren keresztül tisztítják meg.

A rendszer képes 500 ml vizelet összegyűjtésére és tisztítására mindössze öt perc alatt, és 87 százalékos hatékonysággal állít elő ivóvizet. Az elektrolitok hozzáadásával dúsított víz egy folyadékpótló zacskóba kerül, amely kisebb lehetne, ha rendszeresen újrahasznosított vizeletből nyernék a vizet.

A prototípus méretei és súlya a jövőben várhatóan csökkennek majd, és a rendszer további tesztelése következik. Mason szerint a rendszert szimulált mikrogravitációs körülmények között tesztelik majd, hogy biztosítsák működőképességét és biztonságát valódi űrmissziók előtt.