Az Optimum Solar Zrt. bukása: napelemek, futball és a taszári repülőtér

Felszámolás alá került a bajai Optimum Solar Zrt., amelyet Lugos Roland tulajdonos jelentett be a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Fővárosi Törvényszék június 28-án indította el a felszámolási eljárást. A cég 2023-ban még 10,2 milliárd forintos árbevételt ért el, de az idei első negyedéves jelentés szerint már csak 347 millió forintos forgalmat produkált.

Az Optimum Solar Zrt. és tulajdonosa, Lugos Roland története több szempontból is figyelemre méltó. A vállalat részesült a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában (NKP), 6 milliárd forintos kedvezményes kamatozású forráshoz jutva. Ismert volt nagyra törő hazai és külföldi terveiről, és a hazai napelem-szabályozás változásait is követte. Egy befektetői csapat részeként a taszári repülőtér fejlesztésébe és az Újpest FC megvásárlásába is belekeveredett, de ezekből kudarc lett.

A 2011-ben alapított Optimum Solar egykor a hazai napelempiac üstököseként tűnt fel. Lugos Roland Baján született, Budapesten tanult, és Kaposvárhoz családi szálak fűzték. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karán szerzett diplomát, majd csatlakozott édesapja vállalatához, az Optimum Solarhoz, amelynek vezetését 2017-ben vette át. Édesapja dél-magyarországi vállalkozó volt, Lugos Roland pedig hamar jelentős változáson ment keresztül, a politikában is kapcsolatokat építve.

Az Optimum Solar 2020-ban 6 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket, 2027-es lejárattal. A kötvényeket az OTP, az MKB és az Equilor Alapkezelő is megvásárolta. A cégnek azonban egyre több problémája adódott, a Scope ratingcég rosszabb besorolást adott, majd kivonta a minősítést. Az Opten céginformációs rendszer szerint számos végrehajtásról számoltak be.

A taszári repülőtér fejlesztésének és az Újpest FC megvásárlásának kísérlete szürreális történet volt. Egy kormányhatározat szerint az SGF Silu Global Fund Holding Zrt. megveheti a taszári repülőteret. A tervek között szerepelt egy logisztikai központ, egy cargo reptér, egy repülőgép-javító üzem, és megújuló energiaforrások kiaknázása. Az Újpest FC megvásárlásához Lugos Roland magánszemélyként 700 millió forintnyi előleget is letett, de a befektetőcsapat nem tudta előteremteni a szükséges összeget, így a projekt kudarcba fulladt.

A cég környezetében úgy ítélik meg, hogy az Optimum Solar helyzete egyre nehezebb. A vállalat részt vett az MVM Zöldgeneráció Zrt. napelemes pályázatán, de a Covid alatt sok fejlesztés megállt, és a háború, valamint az energiaárak emelkedése tovább nehezítette a helyzetet. A magyarországi hálózatfejlesztések elmaradása és a napelemes fejlesztéseket érintő korlátozások is problémát jelentettek.

A cég maradékának sorsa a felszámolóbiztos és a hitelezők kezében van. Van remény arra, hogy az Optimum Solar életképes részeit meg lehet menteni, ha a hitelezők megállapodnak. Lugos Roland továbbra is bízik az egyezségben, és három területet lát életképesnek: a nagyvállalati szektorban napelemek telepítése, az MVM Zöldgeneráció fejlesztéseiben való részvétel, és a nyugat-balkáni piacon való tevékenykedés. Az Optimum Solar Home Systems, az egykori Optimum Solar lakossági üzletága, ma már Solarcity néven működik, és nem csak a lakossággal foglalkozik, hanem komplex energetikai megoldásokkal is. Azonban Lugos Roland személyes kezességvállalásai és a Lugos Renewables garantőri szerepe miatt korlátozottak a lehetőségei. Az Újpest FC megvásárlásának elmaradása miatt 700 millió forintot veszített, és csak abban reménykedhet, hogy lesz hitelezői megállapodás az Optimum Solar felszámolása során.