Az Európai Unió bojkottálja Orbán Viktor külügyi találkozóját

Az Európai Unió külügyminiszterei úgy döntöttek, hogy távol maradnak az augusztusi, Magyarország által rendezett külügyi találkozótól, és helyette saját rendezvényt szerveznek Brüsszelbe, a Politico értesülései szerint.

Orbán Viktor miniszterelnök az EU vezetőinek nemtetszését váltotta ki, amikor megpróbálta megakadályozni az Ukrajnának szánt újabb segélycsomagot, és békelátogatásokat tett Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping vezetőknél anélkül, hogy egyeztetett volna a többi 26 EU-tagállam vezetőjével. Az EU-s külügyminiszterek a bojkottal szeretnék elkerülni, hogy részeseivé váljanak egy újabb, Orbán által irányított propagandaműsornak.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egy névtelen EU-diplomata szerint ugyanabban az időben, augusztus 28-29-én hivatalos külügyi tanácsot hív össze Brüsszelbe, amelyre a külügyminisztereket hívja meg. Mivel a magyar rendezvény informális jellegű, a külügyminisztereknek Borrell által szervezett eseményen kellene részt venniük. A külügyminiszterek reményei szerint a bojkottal korlátozhatják Magyarország "trollkodását" és egyértelmű üzenetet küldhetnek arról, hogy Magyarország nem az EU nevében járt el a kormányfő által „békemissziónak” nevezett utakon.

Egy EU-diplomata szerint, ha aznap hivatalos külügyi tanácsot tartanak, amit a főképviselő szervez, akkor a miniszterek nem látogathatnak el Budapestre. Egy másik diplomata hozzáfűzte, hogy a budapesti találkozó bojkottálásával a többi külügyminiszter egyértelmű üzenetet kíván küldeni arról, hogy Magyarország nem járhat el az EU nevében.

Ez nem lenne példa nélküli eset, korábban már történt hasonló, amikor az EU-diplomaták jelzésértékű üzenetet küldtek Orbán Viktornak: a magyar elnökség első iparpolitikai ülésén csupán hét más ország minisztere jelent meg, és egyetlen EU-s biztos sem vett részt az eseményen.

A bojkott tervét már több uniós országgal, köztük Franciaországgal és Németországgal is megvitatták informális keretek között. A Politico információi szerint szerdán Borrell csapata bemutatja a tervet az EU 27 állandó képviselőjének is.

Ez a lépés aláhúzza a Magyarország és az EU többi része közötti növekvő szakadékot, mivel a tagállamok igyekeznek tompítani a magyar kormány saját agendájának hatását a blokk külpolitikai menetrendjére. A magyar elnökség eseményein azonban így is részt fognak venni uniós diplomaták, csak nem a legmagasabb, vagyis nem miniszteri szinten.