Zöld utat kapott az AI, elhunyt hírességek hangját hallhatjuk viszont

Többek között olyan ünnepelt hírességek, mint Judy Garland vagy James Dean családja egyezett bele abba, hogy egy új, mesterséges intelligencián alapuló eszközzel hívják életre az elhunyt sztárok hangját. A technológiát elsőkörben arra használják, hogy hangoskönyvek narrálását lássák el vele.

A mesterséges intelligencia hasznosságával egyetemben az életünkbe való túlzott betörésének veszélyei a legaktuálisabb kérdések közé tartoznak. Akadnak olyan szakmák, amelyeknél már most megkongatták a vészharangot, ami részben annak köszönhető, hogy a technológia rohamléptékű fejlődésével aligha lehet tartani a lépést. A ChatGPT és társai még nem vették át az uralmat az életünk felett, viszont a mesterséges intelligencia már sok iparágban jelent meg a marketingtől kezdve egészen a szórakoztatóiparig. Részben ez robbantotta ki a filmtörténelem legnagyobb színészsztrájkját, amelyet a forgatókönyvírók kezdtek még májusban, miután érdekképviseleti szervezeteiknek nem sikerült megegyezniük a filmstúdiókkal és a streamingszolgáltatókkal. A színészek júliusban csatlakoztak hozzájuk, és az elégedetlenkedés fő okát az adta, hogy aggódtak fizetésük csökkenése, illetve a mesterséges intelligencia térnyerése miatt.

A sztrájk következtében több filmes premier elmaradt vagy elhalasztották, az Emmy-díj-átadó is elmaradt, a Stranger Things és a Trónok harca spin off sorozatának készítői leálltak a gyártással, ami a hazai forgatásokkal is így volt. Az Origo Stúdió marketingvezetője még tavaly júliusban azt nyilatkozta, több itthon gyártott film munkálatai is leálltak, ami több mint 20 ezer magyar munkavállaló megélhetését sodorta veszélybe. A feleknek végül a tavalyi év végére sikerült megállapodásra jutniuk, ami magában foglalt fizetésemelést, streaminghez köthető bónuszt, illetve a mesterséges intelligencia kordában tartására való törekvést. Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke kiemelte, az egyik legfontosabb pont az volt a tárgyalások során, hogy a színészeket tájékoztatni kell arról, ha mesterséges intelligencia reprodukálja őket, és ennek felhasználásakor kompenzációt kell kapniuk.

A londoni székhelyű ElevenLabs technológiai vállalat munkatársai kifejlesztettek egy AI-eszközt, amely képes újraalkotni az elhunyt színészek hangját. Judy Garland, Sir Laurence Olivier, James Dean és Burt Reynolds családja már beleegyezett abba, hogy a néhai hírességek hangját hangoskönyvek narrálására használják fel. Garland lánya, Liza Minnelli izgalmasnak találja, hogy édesanyjának hangja az AI-nak köszönhetően akár még több emberhez eljuthat. Dustin Blank, az ElevenLabs egyik vezetője szerint a cél az, hogy a narrátorok számának növekedésével a tartalmakat a lehető legtöbb nyelven és hangon elérhetővé tegyék. Az Amazon lehetővé tette, hogy az intelligens személyi asszisztense, az Alexa által csevegni lehessen hírességekkel.

Bár az ElevenLabs által megalkotott AI-eszköz új kapukat nyithat meg, nem mindenki repes tőle. Judy Garland családjának döntése értelmében például a jövőben az elhunyt színésznő a saját hangján mesélheti el a gyerekeknek az Oz, a nagy varázsló című mesét az ElevenLabs Reader alkalmazásában. A színésznő karrierje alatt kizsákmányolták őt, így felmerül a kérdés, hogy etikus-e még a halála után is hasznot húzni belőle. A film megjelenésekor még csak 18 éves volt, és fiatal korának köszönhetően a nézők azonnal beleszerettek az ártatlanságába, míg ő eközben elvesztette a gyerekkorát. 47 évesen találtak rá holtan, nyugtatótúladagolás okozta a halálát.

Az AI-eszközök fejlődése és a hétköznapi emberek számára való elérhetősége miatt a technológia hátrányaira is fény derült. A deepfake például olyan hamisított felvételeket takar, amelyeket akárkiről létre lehet hozni. Egy 2019-ben készült holland tanulmány szerint az interneten megtalálható hamis videók 96 százaléka pornográf tartalmú volt, és többségük nőket ábrázolt. 2023-as kutatásban pedig azt közölték, 2019 óta 550 százalékkal nőtt a hamisított képek előfordulása. Az Európai Parlament idén márciusban elfogadott egy jogszabályt, amelynek célja az alapvető jogok, a demokrácia, a jogállamiság és a környezeti fenntarthatóság védelme a magas kockázatú mesterséges intelligenciával szemben, miközben serkenti az innovációt és megteremti Európa vezető szerepét a mesterséges intelligencia területén. A rendelet többek között tiltja az érzékeny személyes adatokon alapuló, biometrikus kategorizálást, a munkahelyen és az iskolákban az érzelemfelismerő rendszereket, és kötelezővé teszi a mesterséges vagy manipulált képi, hang- és videótartalmak megjelölését.

Az ElevenLabs bejelentésére válaszul Corinne Streichert marketingtanácsadó LinkedIn bejegyzésben fejtette ki gondolatait, amelyben arra kérte az embereket, hogy hagyják békén az elhunytakat és ne húzzanak pénzt a munkájukból. Dallas Taylor hangtervező pedig azt hangsúlyozta, hogy Garlandot az élete során is kizsákmányolták, és most a halála után is ezt próbálják megtenni.