A kvantumtechnológia alkalmazása a mindennapokban

A kvantumtechnológia a mesterséges intelligencia, a fúziós energiatermelés és az RNS-technológia mellett az egyik legígéretesebb terület, amely jelentősen befolyásolhatja a jövő technikai fejlődését.

Schrödinger macskájának gondolatkísérlete jól ismert, de a kvantumtechnológia ennél sokkal többet kínál. A klasszikus számítógépekkel ellentétben, ahol a bitek csak nulla vagy egy értéket vehetnek fel, a kvantumtechnológia qubiteket használ, amelyek egyszerre lehetnek nulla és egy értékűek. Emellett a qubitek összefonódás révén összekapcsolhatók, ami új lehetőségeket nyit meg a technológiai fejlődésben.

A kvantumtechnológia jelenlegi alkalmazásai többnyire kísérleti fázisban vannak, és elsősorban kutatóintézetekben találhatók meg. Néhány területen, mint például a kvantumkommunikáció és a kvantumszenzorok fejlesztése, már üzleti alkalmazások is megjelennek. Azonban a kvantumtechnológia széles körű elterjedése még éveket igényelhet, mivel jelenleg még drágábbak, mint a hagyományos megoldások.

A kvantumtechnológia kriptográfiai veszélyei ellenére a tudományos közösség már dolgozik a kvantumszámítógépekkel is feltörhetetlen titkosítási algoritmusokon. A kvantumtechnológia általános veszélye nem nagyobb, mint más fejlett technológiáké.

A kvantumtechnológia elsődleges hasznosítása a kutatási területeken várható, például új anyagok, gyógyszerek vagy mágnesek felfedezésében. A kvantumszenzorok fejlesztése során például a kihívás az eszközök méretének csökkentése és a stabil működés biztosítása különböző körülmények között.

A kvantum-számítástechnika és -technológia legújabb eredményeiről szóló nemzetközi tudományos konferencián a kvantumos hibajavítás is fontos téma volt. A kvantumszámítógépek hibás eredményeket adhatnak, és ezek kiküszöbölésére bonyolult algoritmusokra van szükség.

Az AI és a kvantumtechnológia összefonódása új lehetőségeket nyithat meg, például gyorsabb és hatékonyabb AI modellek futtatására, vagy a kvantumszámítógépek finomhangolásának felgyorsítására.

A Bosch csoport kiemelt figyelmet fordít a kvantumszenzorok kutatására és fejlesztésére, amelyek forradalmi előrelépést hozhatnak például az orvosi diagnosztikában vagy az akkumulátorok területén. Magyarországon a Bosch egyelőre csak egyetemi együttműködések keretében vesz részt a kvantumtechnológiai projektekben.