A koronavírus nyomai évekkel a fertőzés után is fellelhetők lehetnek a szervezetben

Hiába telt el több év a Covid-19-pandémia kezdete óta, a kutatók továbbra is új jelenségeket tárnak fel a betegséggel kapcsolatban. Egy friss tanulmány szerint a koronavírus nyomai akár 900 napig is kimutathatók maradhatnak a fertőzöttek szervezetében.

A vizsgálat során 24 páciens adatait elemezték, és a T-sejtek segítségével mutatták ki a vírus jelenlétét a szervezetben. Ez a kutatás az egyik leghosszabb ideig tartó vizsgálat, amelyet még 2020-ban indítottak, jóval azelőtt, hogy a tudósok rájöttek volna, a SARS-CoV-2 hosszú ideig képes fennmaradni a szervezetben. A kutatócsoportot korábbi HIV-kutatásaik inspirálták, és a korai járványszakaszban, amikor az antitestek nyomon követése még nem volt lehetséges, a T-sejtek viselkedésére összpontosítottak.

Danny Altmann, az Imperial College London immunológusa és a kutatócsoport tagja szerint a hosszú távú T-sejt-aktiváció mintázatai segíthetnek megérteni a hosszú Covid tüneteit. A légzőszervi problémákkal küzdő betegeknél például hosszú távon kimutathatók az aktivált T-sejtek a tüdőben.

A kutatók hat kontrollmintát is vizsgáltak, amelyek a világjárvány előtti időszakból származnak. Ezekben az esetekben a T-sejtek aktiválódása a májban, a vesében és más gyulladás megszüntetésében részt vevő helyeken volt észlelhető, ami várható volt. Ezzel szemben a hosszú Covidban szenvedő betegeknél az immunsejtek széles körben jelen voltak a szervezetben.

A kutatók nem állíthatják teljes bizonyossággal, hogy a T-sejtek kizárólag a koronavírusra reagáltak, de Altmann szerint számos adat támasztja alá azt az elméletet, hogy egyes emberek szervezetében nem tisztul ki megfelelően a vírus, és a SARS-CoV-2 rezervoárok képződnek a szövetekben, ami hosszú Covid kialakulásához vezethet.

A kutatás eredményei hozzájárulhatnak a betegség jobb megértéséhez, és reményeik szerint elősegíthetik a hatékonyabb kezelési módszerek kifejlesztését is.