A gyapjas mamut háromdimenziós genomjának rekonstrukciója

A Colossal biotechnológiai vállalat által tett ígéret, miszerint 2027-re feltámasztják a gyapjas mamutot, egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz, miután kutatók sikeresen rekonstruálták egy 52 ezer éves példány háromdimenziós genomját.

A gyapjas mamut DNS-e 99,6 százalékban megegyezik az ázsiai elefántéval, és a Colossal vállalat célja, hogy a kihalt fajt újra életre keltsék. Egy friss kutatás, amelyet a Cell szaklapban publikáltak, jelentős előrelépést jelent ebben a folyamatban. A kutatók először alkották meg egy kihalt, fejlett faj genetikai állományát háromdimenziós formában, ami új távlatokat nyithat a paleogenetikában. A hagyományos módszerekkel, mint például a csontokból és fosszíliákból kinyert DNS elemzése, korlátozott betekintést nyújtanak az élőlények történetébe, ezért a kutatók a kromoszómákkal kiegészített, háromdimenziós struktúra rekonstruálására törekedtek.

A kutatási folyamat során a csapat egy kiváló állapotban fennmaradt bőrdarabot használt fel, amely egy 52 ezer évvel ezelőtt elpusztult nőstény gyapjas mamut füle mögül származik, és még a szőr is megmaradt rajta. A mintát Szibériában fedezték fel 2018-ban. A kutatók a Hi-C technikát módosították úgy, hogy az ősi mintákkal is működjön, és így sikerült megalkotniuk a mamut mind a 28 kromoszómájának modelljét. Aiden szerint ez a felfedezés olyan jelentőségű, mint amikor először sikerült megalkotni az emberi genom háromdimenziós modelljét. A kutatók ráadásul betekintést nyertek a mamut egyes génjeinek funkcióiba és összehasonlították azokat a modern elefántok génjeivel, így nyomokat találtak arra vonatkozóan, hogy miért voltak a gyapjas mamutok gyapjasak.

A kutatás eredményei nemcsak tudományos jelentőséggel bírnak, hanem hasznosak lehetnek a mamutok feltámasztására irányuló kísérletekhez is. Aiden szerint az ázsiai elefántokat mamutokra jellemző tulajdonságokkal felruházva, majd újra szabadon engedve őket a tundrán, közelebb kerülhetünk a mamutok visszahozatalához. Az NPR-nek nyilatkozó, a tanulmánytól független kutatók szerint a mamutok feltámasztásának lehetősége izgalmas, de vannak, akik szerint ennek beláthatatlan következményei lehetnének, és rámutatnak, hogy a génmódosított elefántok nem lennének igazi mamutok.