A Tesla eladatlan autóinak halmazai már az űrből is láthatók

A Tesla idei éve nem úgy alakul, ahogy tervezték, és a cég eladatlan autóinak mennyisége már olyan mértékű, hogy a földi és űrbéli megfigyelések is kimutatják.

A Tesla számára az idei év nem a tervezett pályán halad, és a kilátások a hátralévő hónapokra sem tűnnek túl fényesnek. A befektetők óvatossága mellett Elon Musk, a cég vezérigazgatója bejelentette, hogy a következő generációs platform és az olcsóbb járművek csak jövőre érkeznek meg. Az eladások csökkenése miatt a termelés jelentősen meghaladta a keresletet, ami felhalmozódott készletekhez vezetett. A Sherwood beszámolója szerint ezek a készletek már az űrből is láthatóak, ami a modern műholdaknak köszönhetően már nem számít akkora szenzációnak, de a földről készült videófelvételek is bizonyítják a jelenséget.

A SkyFi megfigyelési piactér által készített műholdfelvételek alapján a Tesla értékesítési központjai és a kaliforniai fremonti gyár környéki területek is megteltek az eladatlan járművekkel. Hasonló helyzetet figyeltek meg korábban a berlini gyár környékén is.

Több ok is hozzájárulhat a Tesla iránti kereslet csökkenéséhez. Az elmúlt években a gyártók már észlelték a teljesen elektromos járművek iránti érdeklődés mérséklődését, és a piacra léptek a jelentősen olcsóbb kínai versenytársak is, amelyek mára felzárkóztak a Tesla színvonalához.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy májusban a Business Insider által közzétett felvételeken több száz eladatlan Tesla látható egy kihalt bevásárlóközpont parkolójában, Missouri állam Chesterfield városában. Az eladatlan autók véletlenszerű parkolókban való porosodása komoly kihívást jelent a gyártónak, amelyet Elon Musk vezetésével vagy nélküle, de meg kell oldaniuk.