A Skidbladner szélfarm félmillió embert láthat el árammal

A Skidbladner szélfarm 147 turbinával kezdi meg működését Svédországban, és a tervek szerint a jövőben további bővítés is várható, amely akár félmillió ember áramellátását is biztosíthatja.

A megújuló energiakapacitások világszerte dinamikus növekedést mutatnak, és a tavalyi év során a globális energiaigény egyharmadát már megújuló forrásokból fedezték, amelyben a naperőművek játszanak főszerepet, de a szélenergia is egyre jelentősebb szerepet kap ebben a folyamatban.

Az új svédországi szélfarmot, amelyet a fenntartható technológiákra specializálódott Elous vállalat fejleszt, a Gotska Sandön sziget közelében, erőteljes tengeri áramlatok kihasználásával tervezik megvalósítani. A Skidbladner névre keresztelt létesítmény 147 szélturbina segítségével 2,2 GW összkapacitással fogja előállítani az áramot.

A projekt megvalósításához szükséges engedélyeket a vállalat már benyújtotta, és a nemzeti kormány jóváhagyását követően kezdődhet meg a telepítés. Az évi 11,7 TWh termelési kapacitással rendelkező szélfarm 2033-ban kezdheti meg a működését, ahol a turbinák magassága elérheti akár a 360 métert is.

Svédország energiaigényének növekedése miatt a Skidbladner szélfarm mellett további bővítéseket és új projekteket is terveznek. Az Elous vállalat egy másik, 2,4 GW kapacitású szélfarm létesítését is tervezi, amely a Skidbladnerrel együtt évi 25 TWh áramot termelne.

A szélturbinák stabilitásának biztosítása érdekében a tengerfenékhez rögzítik őket, és a megtermelt áramot víz alatti vezetéken keresztül juttatják el Stockholmba, ahol az igények körülbelül felét képesek lennének kielégíteni.