Sutus András, a magyar ejtőernyőzés doyenje

Sutus András, aki több mint 1600 ugrással büszkélkedhet, nemcsak Magyarország legidősebb aktív ejtőernyőse, hanem egy igazi szenvedélyes sportember is, aki 79 éves korában is a magasba vágyik.

Sutus András élete első ugrását közel négy évtizeddel ezelőtt tette meg, és bár az első alkalom nem ment zökkenőmentesen, ma már rutinosan veszi az akadályokat. A férfi, aki még mindig aktívan dolgozik és esztergályosként tevékenykedik, egy sétarepülés során szeretett bele az ejtőernyőzésbe. Felesége aggódása ellenére is belevágott a kalandba, és az első ugrás után már nem volt megállás. András bácsi, ahogy sokan hívják – bár őt ez a megszólítás nem igazán illeti meg –, elmondása szerint azóta is évente szigorú egészségügyi vizsgálatokon esik át, hogy bizonyítsa: alkalmas az ugrásra. Ezek a vizsgálatok hasonlóan szigorúak, mint amilyeneket a pilóták is kapnak, beleértve a belgyógyászati és szemészeti kontrollokat, mellkasröntgent, valamint többszörös vérnyomásmérést.

A sportág nehézségei ellenére Sutus úr mindenkinek ajánlja az ejtőernyőzést, és úgy véli, sosem késő elkezdeni – hiszen ő maga is 43 évesen próbálta ki először. Az első ugrások izgalma után a következő néhány lehet a legnehezebb, de ha valaki túljut a kezdeti félelmen és nem adja fel, akkor a sport szeretete és a sikerélmény garantált. Sutus András büszkén állíthatja, hogy jelenleg ő a legidősebb aktív ejtőernyős az országban, és bár emlékei szerint volt egy pécsi sporttársa, aki idősebb volt nála, úgy tudja, az illető már nem aktív az ejtőernyőzés terén.