Spanyolország negyedszer nyerte meg az Európa-bajnokságot

Spanyolország 2-1-re legyőzte Angliát a drámai döntőben, ezzel negyedszer hódította el az Európa-bajnoki címet. A spanyol csapat a torna során végig erős teljesítményt nyújtott, és új rekordot állított fel a legtöbb Európa-bajnoki cím tekintetében.

A spanyol válogatott a csoportkörben százszázalékos teljesítménnyel és gólt sem kapva jutott tovább, majd az egyenes kieséses szakaszban sorra győzte le Olaszországot, Albániát és Németországot. Anglia viszont nehezebb úton jutott el a döntőig, szoros mérkőzéseket vívva Szerbiával, Szlovákiával és Svájccal.

A döntő első felében Spanyolország uralta a játékot, 65%-os labdabirtoklással és több kapura lövéssel. Nico Williams a második félidő elején, a 47. percben szerezte meg a vezetést Spanyolországnak. Cole Palmer a 73. percben egyenlített Angliának, azonban Mikel Oyarzabal a 87. percben megszerezte a győztes gólt a spanyoloknak. Anglia a hosszabbításban is próbálkozott, de nem sikerült kiegyenlíteniük, így Spanyolország 2-1-es győzelemmel szerezte meg a negyedik Európa-bajnoki címét.

A spanyol csapat hat győzelemmel és 13-3-as gólkülönbséggel érkezett a döntőbe. Luis de la Fuente vezetőedző a Nemzetek Ligájában is sikerre vezette a csapatot, és korábban a fiatalok között is bizonyított. Dani Carvajal és Robin Le Normand visszatértek a kezdőcsapatba a felfüggesztésük miatt kihagyott elődöntő után.

Gareth Southgate több változtatást is eszközölt az angol csapatban, többek között Luke Shaw-t állította be a kezdőcsapatba, aki február óta először lépett pályára. Unai Simon fontos védéseket hajtott végre a spanyol kapuban, beleértve Guehi egyik lövésének hárítását a mérkőzés vége felé. A győztes gólt végül Oyarzabal szerezte meg, ezzel biztosítva Spanyolország győzelmét a drámai döntőben.