Pass Ferenc úszóedző eltiltása

Tizennyolc hónapra eltiltotta Pass Ferencet az úszóedzői tevékenységtől a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) fegyelmi bizottsága, miután egy 15 éves lánynak írt félreérthető üzenetek miatt felmerült ellene a kifogás.

A MÚSZ közleménye szerint a fegyelmi határozat 2024. július 11-én lépett jogerőre. Pass még a fegyelmi eljárás megkezdése előtt lemondott a szövetségben betöltött valamennyi tisztségéről, így elnökségi tagságáról és a versenybíró bizottsági tagságáról is.

A MÚSZ kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek védelmére, és ennek érdekében külön programot indítottak. A szövetség szerint Pass Ferenc magatartása különösen aggályos volt, mivel az úszószövetség elnökségi tagjaként rontotta a program hitelét. A társadalom érzékenyen reagál minden gyermekkel szembeni jogsértésre, és az elnökségi tagoktól elvárható, hogy ne bocsátkozzanak kétértelmű kommunikációba kiskorúakkal. Pass Ferenc magatartása nem csak saját személyére, hanem általában a magyar úszósportra is negatív fényt vetett.

A bajai klub elnöke, Cserjés Sándor korábban megerősítette, hogy a döntésben meghatározó szerepet játszott a MÚSZ etikai és gyermekvédelmi szabályzata, valamint Wladár Sándor elnök által is hangsúlyozott zéró tolerancia elve. Pass Ferenc a vizsgálat idejére felfüggesztette a MÚSZ-nál viselt tisztségeivel összefüggő feladatok ellátását, és vizsgálatot kért maga ellen. Az ügyet ugyanaz a testület vizsgálta ki, amely korábban Szilágyi Liliána esetében is eljárt.

Az ügy kapcsán Hosszú Katinka, aki korábban Pass tanítványa volt, közösségi oldalán fejtette ki véleményét, miszerint a magyar úszósportot alapjaiban kellene megreformálni, hogy a jövőben hasonló problémák ne merülhessenek fel. Hosszú szerint ez a feladat a sportért felelős államtitkár és a MÚSZ-elnök kötelessége lenne. Hosszú Katinka továbbá elmondta, sajnos sok hasonló szituációról hallottak már a magyar úszósportban, és az ilyen embereket el kellene távolítani az uszodákból. Februárban, harminchárom év után küldték el a Bajai Spartacustól Pass Ferenet, a Sportal az esetről azt írta, az edző olyan üzeneteket váltott egy 15 éves lánnyal, amely a klubja szerint nem fért bele. Pass, aki korábban Hosszú Katinkát is edzette, azzal védekezett, hogy félreértették az üzenetét, és nem volt semmilyen hátsó szándéka a lánnyal, aki nem is az ő tanítványa volt. Hosszú az ügy kipattanása után úgy fogalmazott, megdöbbentő, hogy a mai napig ilyesmi szóba kerül, ráadásul egy elnökségi tagról.