Tragédia az Alpokban: magyar túrázó zuhant a mélybe

Kórházban ápolják azt a 25 éves magyar fiatalembert, aki szemtanúja volt, amint édesapja több mint száz métert zuhant a mélybe az ausztriai Donnerkogelen. A baleset egy vihar közeledtével történt, amelynek érkezéséről a túrázók előzetesen tudtak.

A tragikus esemény az ausztriai Donnerkogelen hegyen történt, ahol a magyar férfi és 61 éves édesapja egy via ferratán másztak. Ez a hegyi útvonal fémkábelekkel és más mászóeszközökkel van felszerelve, amelyekhez a biztosítókötelet lehet rögzíteni, így növelve a biztonságot.

A helyi hegyimentők szerint az idősebb férfi, attól félve, hogy a villám az acélsodronyba csap, leoldotta a biztosítókötelét, ami végzetes hibának bizonyult. Nem sokkal később egy villámcsapás következtében az édesapa a mélybe zuhant, és 150 méteres zuhanás után egy vízmosásban ért földet.

A fiatalabb túrázó, bár az áramütés őt is érte, képes volt értesíteni a mentőket. A hegyimentők helikopterrel érkeztek a helyszínre, de az édesapát már csak holtan találták meg.

Josef Reiter, a gosaui hegyi mentőszolgálat vezetője a nachrichten.at-nak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a tragédia előtt látható volt az időjárás romlása. Reiter szerint csak megfelelő felkészültséggel és az időjárás ismeretében szabad nekivágni a hegynek, hozzátéve, hogy a via ferrata felszerelést bárhol lehet bérelni, de a tudás nélküli használata veszélyes lehet.