A Fehér Szalag verseny győztesei és a magyar vitorlázás gyásza

A Magyar Vitorlás Szövetség által szervezett Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 27. Izsák Szabolcs-emlékverseny lezárult, amely a 56. Kékszalag Fesztivál nyitóeseménye volt. A versenyen a címvédő MLS Raiffeisen Fifty-Fifty hajó ismét győzedelmeskedett, míg a Classic Round kategóriában a Pannónia 70-es cirkáló bizonyult a legjobbnak.

A verseny reggel 9 órakor kezdődött, 46 hajóval az Izsák Szabolcs-emlékversenyre, majd fél órával később 251 hajóval a 17. Fehér Szalag indult el. Az összesen 297 nevezett hajó és a 25 osztályban induló 1418 versenyző a hőségriadó ellenére is megmutatta, hogy nem riadnak vissza az extrém körülményektől. A verseny első szakaszában a résztvevőket egy 5 csomós gyengébb szél fogadta, de a délelőtt folyamán frissülő északi szélben vitorlázhattak a mezőny tagjai.

A Fifty-Fifty 7 perces előnnyel nyerte meg a versenyt a Nanushka előtt, a harmadik helyen pedig a Team Kaáli ért célba. A kedvező időjárás a katamarán-mezőnynek végig kitartott, az egytestű hajók nagy része viszont enyhülő szélben és erős napsütésben haladt a balatonfüredi cél felé. A verseny alatt a szél változékonysága különösen jó gyakorlási lehetőséget biztosított a július 18-án kezdődő Kékszalag versenyre készülők számára.

A versenyen összesen 193 hajó ért célba, köszönhetően a meghosszabbított limitidőnek, amelyet 20:30 órára módosítottak. Verebély Tibor versenyvezető kifejezte elégedettségét, hogy a versenyzők nagy számban értek célba és hogy a verseny körbeért. Az Izsák Szabolcs-emlékverseny győztese a Pannónia lett, míg a Fehér Szalag legjobb egytestűje a Principessa Sailing Team hajója volt.

A magyar vitorlás társadalom gyászolja Majoross Pétert, a Magyar Vitorlás Szövetség örökös tiszteletbeli tagját, aki 80 éves korában hunyt el. Majoross Péter az alsóörsi TVSK alapító tagjaként jelentős szerepet játszott a telep kialakításában, és több tengeri versenyen is részt vett. A Magyar Vitorlás Szövetségben több fontos tisztséget töltött be, többek között YS II osztálykapitányként és a fegyelmi és etikai bizottság vezetőjeként. Gyászmiséjét augusztus 21-én tartják, búcsúztatása szűk családi körben a Balatonon lesz.