Amerikai kamatcsökkentési várakozások és a tőzsdei fordulat jelei

Amerikában az inflációs adatok kedvező alakulása növeli a kamatcsökkentés esélyeit, ami a tőzsdén a nagy technológiai részvények dominanciájának a megváltozását hozhatja magával.

Az amerikai inflációs jelentés után, amely 2021 óta a legalacsonyabb inflációs szintet mutatta, megnőttek a kamatcsökkentésre vonatkozó várakozások. A maginfláció, amely az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazza, mindössze 0,1 százalékkal nőtt májushoz képest. Az alacsonyabb kamatok előnyösek lehetnek többek között az ingatlanszektor, az iparvállalatok és a kisebb kapitalizációjú cégek számára. A Reuters elemzése szerint a piaci történések jelezhetik a változás kezdetét, hiszen a Nasdaq 100-as index, amely a technológiai cégek súlyát hordozza, jelentős esést szenvedett el, míg a kisebb kapitalizációjú cégeket követő Russell 2000 index kiemelkedő növekedést mutatott.

Az S&P 500 egyenlő súlyozású indexe is jelentős relatív nyereséget ért el az S&P 500-hoz képest, amelyet a nagy technológiai részvények befolyásolnak. Ez a mozgás minimálisan csökkentette a két index közötti különbséget.

Néhány vélemény szerint a mostani piaci mozgás csupán egy korrekció lehet, amely a piaci szektorok teljesítménye közötti szélsőséges különbségek miatt következett be. A chicagói árutőzsde határidős jegyzése alapján a piac jelenleg közel 90 százalékos esélyt ad egy szeptemberi kamatcsökkentésre.

A kamatok esetleges csökkenése különösen előnyös lehet a biotechnológiai cégek és a tőkeigényes projekteket futtató iparvállalatok számára. Matthew McAleer, a Cumberland Advisors elnöke szerint ezek a vállalatok jelentős profitra tehetnek szert, ha a kamatok valóban csökkennek.

A kötvényhozamok csökkenése a részvénypiacot is vonzóbbá teheti a befektetők számára. Az irányadó 10 éves amerikai államkötvény hozama jelenleg 4,2 százalék körül van, ami 50 bázisponttal alacsonyabb az áprilisi csúcsoknál, miközben az S&P 500 várható nyereségekkel számolt átlagos árfolyam/nyereség hányadosa (P/E) 21,4, ami magasabb a historikus átlagnál.

Ugyanakkor a kedvező inflációs és kamatkilátások ellenére, ha ezek a gazdaság gyengülésével párosulnak, az aggodalomra adhat okot. A Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe júliusban nyolchavi mélypontra csökkent.

Matthew Maley, a Miller Tabak vezető részvénystratégája szerint, ha az amerikai gazdaság gyengül, a befektetők ismét a nagy technológiai cégek felé fordulhatnak. Azonban ha a piaci rotáció más szektorok felé folytatódik, az is veszélyeket rejthet magában, mivel ha emiatt esni kezdenének az eddig vezető technológiai papírok, az negatívan hathatna a piac egészére.