Balaton-átúszás: Már csak az úszók jelentkezhetnek

A nyár legnépesebb szabadidős sportrendezvényére, a Balaton-átúszásra még lehet jelentkezni, de a SUP-os helyek már beteltek.

A következő szombaton, július 20-án kerül megrendezésre a Balaton-átúszás, amelyre már több mint 10 ezer jelentkező van mintegy 1000 településről. A résztvevők három táv közül választhatnak, a legtöbben a 5,2 kilométeres klasszikus távon vesznek részt, amely Révfülöpről Balatonboglárra vezet. A kevésbé bátrak a 2,6 kilométeres fél távon indulhatnak.

A SUP-osok számára már nincs lehetőség a nevezésre, mivel minden helyet betöltöttek. Az északi és déli part közötti 5200 méteres táv SUP segítségével történő teljesítése nagy népszerűségnek örvend.

Az előnevezések alapján a résztvevők között többségben vannak a férfiak, 60–40 százalékos arányban. A nevezők közel ezren 18 évnél fiatalabbak, míg kilencen 80 évnél idősebbek. A verseny nemzetközi jellegét mutatja, hogy 43 országból érkeznek szabadidős sportolók.

Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezetője szerint a 42. Lidl Balaton-átúszás rajtja előtt egy héttel várhatóan elérjük a 12 és fél ezres létszámlimitet, és ebben az esetben helyszíni nevezést már nem tudnak elfogadni. A végső döntést a meteorológusok iránymutatása alapján hozzák meg 18-án, csütörtökön.

A Balaton-átúszás 45 éves múltra tekint vissza, és 1979 óta több mint 220 ezren szelték át a Balatont. A rendezvényen több mint 200 vízi jármű és 1000 szervező segíti az úszókat. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is részt vesz a biztonságos lebonyolításban, három kórházhajó áll készenlétben az úszófolyosó mellett.

Az átlagos úszóidő 2 óra 50 perc, de a legjobbak akár 1 óra alatt is teljesíthetik a távot. A Balaton-átúszás számára sokaknak nem a verseny, hanem egy örökre emlékezetes élmény jelentősége a legnagyobb, ahol nem az órával, hanem saját magukkal küzdenek.