Az internet sötét cseleivel szemben

Az OECD fogyasztóvédelmi szervezetei által végzett nemzetközi felmérés rávilágított, hogy az internetes kereskedelmi oldalak túlnyomó többségén manipulatív tervezési megoldások, az úgynevezett dark pattern-ök találhatóak.

Az ICPEN (Nemzetközi Fogyasztóvédelmi Jogérvényesítő Hálózat) jelentése szerint 642 weboldal vizsgálata során 76 százalékuknál legalább egy, míg 67 százalékuknál több manipulatív működést tártak fel. Különösen az előfizetős szolgáltatások, mint például a társkeresők esetében jellemzőek ezek a megoldások, ahol gyakran nehézkes az előfizetés megszüntetése. E problémák miatt például a Match társkereső 2019-ben perbe foglalták az amerikai fogyasztóvédelem által, ahol a cég végül kétmillió dolláros megegyezéssel kerülte el a súlyosabb büntetést.

Az előfizetések automatikus megújítása a leggyakoribb trükk, amelynek következtében az esetek 81 százalékában folytatódik a díjlevonás a lemondás ellenére. A szolgáltatók 70 százaléka nem tájékoztat arról, hogyan lehet megszüntetni az előfizetést, és 67 százalékuk nem közli, hogy meddig kell lemondani ahhoz, hogy ne számoljanak fel újabb hónapot.

A noszogatás is gyakori gyakorlat, mint amikor egy program ismételten kéri az ismerősök címeinek behúzását, miután ezt már korábban elutasítottuk. A kényszerítés is előfordul, például amikor ingyenes kipróbáláshoz bankkártya-adatokat kérnek, ami gyakran automatikus előfizetéssé alakul – ezzel a módszerrel a szolgáltatások 66,4 százaléka él.

A sürgősség érzetét keltő megoldások, mint a lepergő akciós idő vagy a hamarosan elfogyó készlet, szintén gyakoriak. A kereskedelmi oldalak hamis hierarchiákat ábrázolnak, előnyösebb helyen tüntetve fel a drágább ajánlatokat, és a közönségre való hivatkozással próbálnak befolyásolni, állítva, hogy a többség így döntött. Néhány oldal bazári verbális trükköket is alkalmaz, mint például az önalázó "Lemaradok a csodálatos ajánlatról" gomb.

Az ICPEN munkájában 26 ország 27 hivatala vett részt, és a felmérés csak a manipulatív gyakorlatok előfordulását vizsgálta, nem foglalkozott feljelentésekkel. Az FTC, amely 2024-ben átveszi az ICPEN vezetését, jelezte, hogy az eredmények alapján fokozni fogják a megtévesztő módszerek elleni fellépést.