Az angol válogatott a döntő kapujában

Az angol labdarúgó-válogatott nem a várt dominanciával, hanem kockázatminimalizáló játékkal és szerencsével harcolta ki a helyét a 2024-es Európa-bajnokság döntőjében. Gareth Southgate csapata a torna jelentős részében problémákkal küzdött, de a döntőbe jutásig sikerült megoldásokat találniuk.

Az angolok a torna elején nem mutattak meggyőző teljesítményt, és a csoportkör végén Bogdán Ádám szerint a játékosok pozícióikhoz képest kívülállónak tűntek. A nyolcaddöntő előtt a brit sajtó szerint Southgate változtatásokat tervezett, és ezek a változások a Hollandia elleni elődöntőre már látható eredményeket hoztak.

A csapatban minimális személyi változások történtek, Trent Alexander-Arnold helyére előbb Conor Gallagher, majd Kobbie Mainoo került. Mainoo stabilizálta a középpályát, és kiemelkedő passzstatisztikákat produkált. A támadásépítés során a 4–2–3–1-es alapfelállás 3–4–2–1-re változott, amely jobban megfelelt a játékosok eredeti pozícióinak.

A csapat védekezése hatékony volt, kevés párharcot vívtak, és a labdajáratás volt a fő módszerük az ellenfelek támadásainak kivédésére. A labdajáratás azonban támadásban kevésbé volt hatékony, és az angol válogatott a torna alsó harmadában helyezkedett el több mutatóban is.

A támadó játékban a csoportkörben a labdaérintések többsége a bal oldalon történt, de az egyenes kieséses szakaszra a szélek közti egyensúly megváltozott. A csapat fizikai állapota is javult az elődöntőre, és a játékuk is közelebb került a várt szinthez.

Az angol válogatott a döntőben Spanyolország ellen lép pályára, és Southgate-nek lehetősége van új meccstervet szőni, hiszen a csapat több területen is fejlődött a torna során.

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, döntő:

Spanyolország–Anglia 21.00  (Tv:  M4 Sport, percről percre frissülő szöveges tudósítás az Indexen). 

Berlin, Olimpiai Stadion.V:Letexier (francia)

A várható kezdőcsapatok

Spanyolország: Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz – Yamal, Olmo, N. Williams – Morata. Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

Anglia:  Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo, Rice, Trippier – Foden, Bellingham – Kane.  Szövetségi kapitány:  Gareth Southgate