Alcaraz megvédte a címét Wimbledonban, legyőzve Djokovicot

Carlos Alcaraz nyerte meg a wimbledoni férfi tenisztorna döntőjét, ahol három szettben (6-2, 6-2, 7-6) győzte le Novak Djokovicot, és így megvédte tavalyi bajnoki címét. A 21 éves spanyol játékosnak ez a győzelem a negyedik Grand Slam-tornagyőzelme lett, és másodszor nyerte meg Wimbledonban a trófeát.

Az első szettben Alcaraz domináns játékot mutatott, és 41 perc alatt 6-2-re megnyerte, ami után a második szettben is hasonlóan magabiztosan, 35 perc alatt szintén 6-2-re diadalmaskodott. Djokovic az első szettben csak 61 százalékban ütötte be első szerváit, és kilenc ki nem kényszerített hibát vétett, míg Alcaraz hibátlanul teniszezett.

A harmadik szettben Djokovic négy bréklabdát hárított, és a játék kiegyenlítettebbé vált, de Alcaraz továbbra is magas színvonalon játszott, és végül a szettet is megnyerte, bár három meccslabdát elszalasztott, és rövidítésre kényszerült. A tie-breakben Alcaraz két újabb meccslabdához jutott, és az elsőt értékesítette, így megvédte címét.

Djokovic a Roland Garros után részleges szalagszakadás miatt térdműtéten esett át, és kétséges volt, hogy részt tud-e venni Wimbledonban, de végül elindult, és a döntőig jutott. Alcaraz a tavalyi győzelme után idén is legyőzte Djokovicot, és ezzel ő lett a legfiatalabb teniszező, aki mindhárom borításon nyert Grand Slam-tornát.

A döntő előtt a szakértők Alcarazt tartották enyhén esélyesebbnek, és a mérkőzés a történelem legdrágább sporteseményévé vált, ahol a legolcsóbb belépők árai átlépték a 10 ezer dolláros határt. A mérkőzés magas színvonalú volt, Alcaraz többször is átvette az irányítást, letámadta a második szervákat, és mentálisan is erős maradt a meccslabdák elszalasztása után.

WIMBLEDON 2024, FÉRFI DÖNTŐ

  • Carlos Alcaraz–Novak Djokovics 6:2, 6:2, 7:6 (7–5)

Nagy taps fogadta Katalin hercegnét, aki második nyilvános eseményén vett részt a rákbetegségének diagnózisa óta, és ő adta át a trófeákat is. Az 1969 óta tartó Open-érában csak Roger Federer nyerte meg korábban az első négy Grand Slam-döntőjét, ami most Alcaraznak is sikerült. A spanyol a 2022-es US Opent, a 2024-es Roland Garrost, 2023-ban és 2024-ben pedig Wimbledont tudta megnyerni. Alcaraz emellett Rod Laver, Björn Borg, Rafael Nadal, Roger Federer és Djokovic után a hatodik olyan játékos, aki a Roland Garros megnyerése után rögtön meg tudta nyerni Wimbledont is. Djokovic veresége azt jelenti, hogy a wimbledoni sikerek terén nem tudta beérni a nyolcszoros bajnok svájci Roger Federert, és nem tudta megszerezni 25. GS-címét, amivel az örökrangsorban egyedül lenne éllovas, lehagyva az 1960-as, 70-es évek ausztrál sztárját, Margaret Courtot.