A Szajna kihívásai a párizsi olimpia előtt

A párizsi olimpia szervezői továbbra is komoly kihívásokkal néznek szembe a Szajna-parti nyitóünnepség és a folyóban tervezett versenyek miatt.

Kedden kerül megrendezésre a párizsi olimpia Szajna-parti nyitóünnepségének elhalasztott főpróbája, amelyet eredetileg június 24-re terveztek, de a folyó áradása miatt kellett módosítani a dátumon – tájékoztatott a francia sportminisztérium. A vízszint többször is jóval az optimális szint fölé emelkedett, és az áramlás erőssége az esős időjárás következtében ötszöröse volt a normál nyári értéknek.

A Szajna gyors folyása problémát jelenthet, mivel a vízi járművek túlságosan gyorsan haladnak a folyón, ezért a ceremóniára tervezett nagyobb hajókat a főpróbán várhatóan nem használják. Az olimpia július 26-án kezdődik egy vízi felvonulással a Szajnán, ami az első alkalom lesz, hogy egy ötkarikás csúcsesemény nyitóünnepsége kikerül a hagyományos főstadionból.

A folyó áramlása mellett a Szajna tisztasága is aggodalomra ad okot, bár a vízminőség javulását és az úszásra való alkalmasságát Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter személyes példájával igyekezett bizonyítani, aki szombaton megmártózott a folyóban. A 46 éves tárcavezetőhöz Alexis Hanquinquant paratriatlonista is csatlakozott, aki Franciaország zászlóvivője lesz az augusztus 28-i paralimpiai megnyitóünnepségen.

Alexis Hanquinquant, miután a miniszterrel együtt úszott a Szajnában, kijelentette, hogy soha nem aggódott a víz minősége vagy az olimpiai úszóversenyek lebonyolíthatósága miatt. A tervek szerint a triatlonosok július 30-31-én és augusztus 5-én, míg a nyíltvízi úszók augusztus 8-9-én versenyeznek a folyóban.

: (article-1) : (article-2)