A magyar rögbiválogatott történelmi sikere a Trophy Seriesben

A magyar férfi és női rögbiválogatott mindkét nemben a negyedik helyen végzett a rögbi Európa-bajnokság Trophy Series nevű második vonalában, ami mindkét csapat számára történelmi eredményt jelent.

A női válogatott Zágrábban az ötödik helyen zárta az első fordulót, majd a budapesti állomáson előbb Izraelt és Georgiát is legyőzte, de Svájctól vereséget szenvedett. A negyeddöntőben Finnországot múlták felül, az elődöntőben azonban alulmaradtak a svédekkel szemben, és a bronzmérkőzésen ismét Georgiával szemben maradtak alul. Összesítésben a 26 pontjuk a negyedik helyet érte, ami a női válogatott számára korábban még sosem sikerült a Trophy Seriesben.

A férfi csapat a zágrábi forduló után a hetedik helyen állt, de a budapesti tornán először legyőzték Romániát, ami különösen jelentős, mivel korábban még sosem nyertek a világbajnokságon gyakori fellépő, XV-ös változatban profi bajnokságot játszó szomszéd ellen. Ezzel egyben sikerült visszavágniuk a két évvel ezelőtti, vitatott körülmények között elszenvedett vereségért is. A csoportkörben Lettországot és Monacót is legyőzték, majd a negyeddöntőben ismét a monacóiakat múlták felül. Az elődöntőben azonban a svédekkel szemben maradtak alul, és a bronzmérkőzésen a lengyelekkel szemben szenvedtek vereséget. Összességében 22 ponttal a negyedik helyen végeztek.

A női Eb-t a svédek nyerték meg 40 ponttal, a második helyen Georgia és Dánia végzett 34-34 ponttal, míg az ötödik helyen a magyarokkal azonos pontszámmal Lettország zárt. A férfiaknál a csehek diadalmaskodtak 36 ponttal, megelőzve a svédeket és a Zágrábban első helyen végzett letteket.

A Championship kategóriában, ahol szintén 12 csapat szerepelt, a franciák és az írek osztoztak az első helyen 38-38 ponttal, míg a németek a harmadik helyet szerezték meg 30 ponttal.