A világ egyik legfukarabb milliárdosa, Warren Buffett

A 93 éves Warren Buffett, aki a világ egyik legsikeresebb befektetőjeként vált ismertté, 128 milliárd dolláros vagyonának 99 százalékát egy újonnan létrehozott alapítványra hagyja, amelyet három gyermeke felügyel majd.

Warren Buffett, aki a világ 10. leggazdagabb embere, híresen fukar életmódot folytat, és halála után szinte mindenét jótékony célra szánja. A befektető nemrég bejelentette, hogy óriási vagyonának döntő részét, ami körülbelül 128 milliárd dollár, egy újonnan létrehozott alapítványra hagyja, amelyet gyermekei irányítanak majd. Ezzel a lépéssel kikerült a végrendeletéből Bill Gates alapítványa, aki egyben Buffett jó barátja is. Gates mesélte el, hogy Buffett egyszer kuponnal fizetett a McDonald's-ban, és ha nincs kuponja, akkor is figyel arra, hogy reggelire ne költsön 4 dollárnál többet. A Financial Times-nak adott interjújában elárulta, hogy gyakran eszik a gyorsétteremben, és napközben legalább öt doboz colát iszik meg.

Buffett humorosan megjegyezte egy interjúban, hogy hatévesekhez hasonlatosan étkezik, mivel a statisztikák szerint ebben a korcsoportban a legkisebb a halálozási ráta. Emellett a tőzsdeguru jótékonyság terén az egyik legnagyvonalúbb milliárdosnak számít, ugyanakkor bizonyos értelemben a legszűkmarkúbb is. Például előfordult már, hogy sofőrjének tovább kellett keresgélnie parkolóhelyet, mert Buffett sokallta a New York-i magánparkolók díjait.

Buffett és családja még mindig abban az omahai házban él, amit hat évtizeddel ezelőtt vásároltak, és második felesége, Astrid is osztozik férje fukarságában. Astrid egyszer nem volt hajlandó négy dollárt kiadni egy csésze kávéért egy üdülőhelyen, mondván, hogy ennyiért máshol akár fél kiló kávét is vehetne.

A milliárdos életstílusát tekintve Buffett nem él fényűző életet, ami részben neveltetésének köszönhető. Édesapja sikeres részvénybróker és politikus volt, aki szintén sokat adakozott. Buffett maga is úgy véli, hogy a sok "játékszer" csak terhet jelent számára, ezért nincs szüksége jachtokra vagy kacsalábon forgó palotákra. Helyette inkább olvasással és bridzsezéssel tölti idejét, amelyek nem igényelnek nagy költségeket. Értéktárgyai között szerepel egy Cadillac XTS és egy szerényebb kategóriájú magángép, amit üzleti utakra használ. A különféle kütyük iránt sem lelkesedik különösebben, hiszen 2020-ig egy 20 dolláros Samsung telefont használt, amit csak nagy nehezen cserélt le egy iPhone-ra, annak ellenére, hogy az Apple egyik legfontosabb befektetője volt.

Buffett eddig összesen 51 milliárd dollárt adományozott el, és halála után a családja még legalább kétszer ennyit fog jótékony célra fordítani.