Új útdíjfizetési rendszer tervezete

A magyar kormány tervezete szerint jelentős változások jönnek az útdíjfizetési rendszerben, amelyek értelmében az autósok magasabb pótdíjak kifizetésére számíthatnak.

A kormány által társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet alapján a jelenlegi idő alapú, használati díjas útdíjrendszer, azaz az e-matricák szabályozása átalakul. A változások célja a jogkövető magatartás ösztönzése, a jogosulatlan úthasználat visszaszorítása, valamint a pótdíjak érvényesítésére fordított költségek csökkentése. A tervezet szerint a pótdíjak és pótdíjkülönbözetek mértékének és számítási módjának felülvizsgálata történik meg.

Az új szabályok alapján, ha valaki nem fizeti meg időben az úthasználati díjat, az alap pótdíj az eredeti díj 45%-a lenne, amennyiben a fizetési határidő lejártáig rendezik a tartozást. Ha azonban a határidőt elmulasztják, az emelt pótdíj már 155%-ra nő az eredeti díjhoz képest. A pótdíj és pótdíjkülönbözet fizetésére a határidő lejárta után 60 nap áll rendelkezésre.

Amennyiben egy gépjármű ellenőrzésekor alacsonyabb árú díjkategóriába tartozó jogosultsággal rendelkezik, mint amit a rendelet előír, az üzembentartónak pótdíjkülönbözetet kell fizetnie.

A hatásvizsgálati lap szerint az intézkedésekkel az idei költségvetésben 4,78 milliárd forintnyi többletbevétel várható.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) honlapján lesznek elérhetőek a pótdíj és pótdíjkülönbözet mértékére vonatkozó információk, elektronikus aláírás és időbélyegző segítségével hitelesítve. A rendelkezések végrehajtása előtt legalább 30 napig közzé kell tenni ezeket az adatokat, és azokat csak az elektronikus archiválás szabályai szerint lehet kezelni.

A kormány célja a közúti közlekedés szabályainak szigorítása és az eljárási rendek modernizálása, hogy hatékonyabb legyen az útdíjfizetési rendszer Magyarországon.

Egy másik rendelettervezet szerint az útdíjköteles útszakaszok határait is módosítják, és új utakat is bevezetnek a listára. A több mint 2600 tételt tartalmazó listából nehéz meghatározni, hogy mely új részek válnak fizetőssé, de a szakaszhatárokat a NÚSZ Zrt. honlapján tekinthetik meg.