Sikeres ukrán dróntámadás egy titkos orosz katonai bázis ellen

Egy ukrán drón becsapódása tüzet okozott a féltve őrzött orosz rakétakutatási központ összeszerelő épületében Kapusztyin Jarban, ami rávilágít Oroszország sebezhetőségére az ilyen típusú támadásokkal szemben.

A második világháború után a szovjet és nyugati tisztviselők versengtek a náci rakéták és tudósok megszerzéséért. Ennek eredményeként 1946 májusában jött létre a Moszkva melletti Kapusztyin Jar rakétakísérleti központ, ahol a V-2 rakéták módosított változatait tesztelték. Ez a 3000 négyzetkilométeres lőtér fontos szerepet töltött be a szovjet űrprogram fejlesztésében. Az utóbbi időben azonban a létesítmény célponttá vált az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban.

Július 9-én, vagy azt megelőzően, egy ukrán drón állítólag becsapódott a Kapusztin Jaron lévő rakéta-összeszerelő épületbe, és tüzet okozott. Ez a támadás követte egy korábbi incidens, amely a Krímben lévő NIP-16 űrkommunikációs létesítményt érintette. A NIP-16 elleni támadás motivációja egyértelmű volt, mivel a létesítményt katonai műholdas kommunikációra használták, azonban a Kapusztin Jar elleni támadás oka kevésbé nyilvánvaló.

A Kreml a Kapusztin Jarban teszteli a légvédelmi rakétarendszereket, beleértve a legújabb S-500-as rakétákat is. Nem világos, hogy az ukrán drónkezelők célja egy konkrét kutatási és fejlesztési projekt megzavarása volt-e, vagy a lőtér tekintélye és az ukrajnai frontvonalhoz való közelsége miatt választották célpontnak. A támadásnak valószínűleg inkább politikai, mint katonai jellegű kára van, hiszen nyomást gyakorol Vlagyimir Putyin orosz elnökre, hogy magyarázatot adjon arra, miért nem képes megvédeni Oroszországot.

A Kapusztin Jar elleni támadás rámutat arra, hogy Oroszország legfontosabb katonai és ipari létesítményei mennyire sebezhetőek az ukrán dróntámadásokkal szemben. Oroszország légierője nem képes megvédeni az összes potenciális célpontot a frontvonaltól 1000 kilométeren belül, miközben a megszállt Ukrajnában lévő orosz erőket is védi. Ennek eredményeképpen dönteniük kell, hogy mely bázisokat, gyárakat és űrlétesítményeket védenek meg, és melyeket hagyják védtelenül. A Kapusztyin Jar esetében úgy tűnik, hogy a védelem hiányzott, ami a történelmi tesztüzem lángba borulásához vezetett.