Pogačar dominanciája a Pireneusokban

A Tour de France 14. szakaszán Tadej Pogačar megmutatta, hogy miért ő a verseny domináns alakja, tovább növelve előnyét az összetettben.

A sárga trikót viselő Tadej Pogačar nem fogadott el védekező stratégiát a Tour de France 14. szakaszán, ahol az utolsó emelkedőn, a Col du Porteten mindenkit maga mögött hagyott, több mint 40 másodpercet adva legnagyobb riválisának, Jonas Vingegaardnak, aki így a második helyre lépett előre, megelőzve Remco Evenepoelt, aki egy percen kívüli hátránnyal érkezett a célba.

A hétvége két kemény hegyi szakasza a Pireneusok legendás emelkedőit tartogatta a versenyzők számára. A szombati etap, amelyet a szervezők a királyetapnak neveztek, a kiemelt kategóriás Tourmalet megmászásával kezdődött, majd az Hourquette d’Ancizan következett, végül a Saint-Lary-Soulan Pla d’Adet emelkedőjén kellett felküzdeniük magukat a versenyzőknek.

Jonas Vingegaard, aki az összetett harmadik helyén állt, számára kedvező terepnek ígérkezett ez a szakasz, és a tavaszi bukása után nagy formában tért vissza. A nagy kérdés az volt, hogy Remco Evenepoel mire képes a hosszú emelkedőkön.

A Tourmalet-re menet egy nagyjából húszfős szökés alakult ki, amely a csúcsra érve felére csökkent. Az utolsó emelkedőre már csak öten maradtak, Michal Kwiatkowski, David Gaudu, Ben Healy, Oier Lazkano és Louis Mentjes, akik másfél perces előnnyel kezdték a mászást, de a főmezőny gyorsításával szemben esélytelenek voltak.

Az utolsó emelkedőn Evenepoel csapata, a Soudal-Quick Step vette át az irányítást, miközben Ben Healy szólóban küzdött a szakaszgyőzelemért. Azonban az UAE csapata váratlanul támadást indított Adam Yates személyében, aki azonban nem tudta megzavarni a riválisokat. Pogačar ekkor indított egy hirtelen támadást, és néhány másodperces előnyt szerzett Vingegaarddal és Evenepoellel szemben. Yates segítségével Pogačar óriási tempóban haladt, és folyamatosan növelte a különbséget.

Pogačar végül 39 másodperccel verte Vingegaardt, és négy bónuszmásodpercet is kapott, így összetettben közel két perccel vezet a dánnal szemben. Evenepoel 1:10-es hátrányban érkezett, így összetettben a másodikról a harmadik helyre csúszott le.

Eredmények:
14. szakasz, Pau-Saint-Lary-Soulan Pla d'Adet 151,9 km
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates)
2. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) +39„
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step) +1'10”
4. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) +1'19„
5. Giulio Ciccone (olasz, Lidl-Trek) +1'23”

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates)
2. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) +1'57„
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step) +2'22”

Vasárnap a Loudenvielle és a Plateau de Beille közötti 197,7 km és ismét hegyi befutó vár a mezőnyre. A 111. Tour de France július 21-én zárul, története során először nem Párizsban vagy annak környékén, hanem a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.