Magyarország elleni támadásnak minősült volna az oroszok merénylete

Minden bizonnyal Oroszország is megkönnyebbült, amikor a nyugati titkosszolgálatok megakadályozták Armin Papperger, a Rheinmetall német fegyvergyáros meggyilkolását. A cég, amelyet Papperger vezet, nem csak Ukrajnában, hanem Zalaegerszegen is gyárat működtet, és fontos szerepet tölt be Orbán Viktor magyar hadiipari terveiben.

Az Egyesült Államok információi szerint orosz megbízásból érkezett merénylők, köztük egy orosz állampolgár, már az EU területén tartózkodtak, hogy végrehajtsák a tervet. Az amerikai források szerint az oroszok célja, hogy egyenként "levadásszák" az Ukrajnát fegyverrel ellátó nyugati cégek vezetőit, és a tervekről még nem mondtak le. Német lapértesülések szerint a merénylők többször is megjelentek a Rheinmetall düsseldorfi központjánál és azon helyeken, ahol Papperger megfordult. Magyarország esetleges érintettségéről nincs hír, de a Rheinmetall-vezér gyakran látogatott Magyarországra, és bejáratos volt a Karmelita kolostorba is.

A merényletterv híre a washingtoni NATO-csúcs után került napvilágra, ami után felmerült, hogy az oroszok ezzel túlléptek a hibridháború keretein. Több NATO-illetékes is felvetette, hogy egy ilyen merénylet akár háborúba is sodorhatja a szövetséget Oroszországgal. A NATO-tagállamok elfogadott nyilatkozatában szerepel, hogy az orosz hibridhadműveletek elérhetik a fegyveres támadások szintjét, ami a szövetség ötödik cikkelyének aktiválását eredményezheti.

Papperger a Rheinmetallnak, Európa egyik legnagyobb hadipari vállalatának vezetőjeként kulcsfontosságú szerepet játszik Ukrajna támogatásában. A cég felújítja a harckocsikat, tüzérségi lövedékeket gyárt, és már megnyitott egy ukrajnai üzemet, ahol a megsérült harceszközöket javítják és új járműveket gyártanak. A Rheinmetall tervei szerint további négy gyártó és javító központot nyit Ukrajnában, és a kapacitását évente 700 ezer darab 155 milliméteres tüzérségi lövedékre kívánja növelni.

Papperger korábban is kapott állami védelmet, miután májusban felmerült egy merénylet veszélye. Az üzletembert éjjel-nappal testőrök kísérik, és a cég központjánál szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben. Április végén ismeretlen tettesek felgyújtottak egy fészert Papperger szászországi nyaralótelkén, amit később baloldali aktivisták vállaltak magukra.

A Rheinmetall Magyarország számára is fontos partner, hiszen Zalaegerszegen már megnyílt az első magyarországi üzemük, és a magyar honvédség drónokat vásárol a vállalattól. Várpalotán egy lőszergyárat, Szegeden pedig egy polgári és katonai eszközöket gyártó üzemet és kutatóközpontot építenek. Papperger a 4iG tanácsadói testületének is tagja, amely a magyar kormány gazdasági stratégiájában kulcsszerepet játszik.