John Cena: A pankráció ikonja, aki visszavonul

Amerikában a pankráció világából kerülnek ki a sportolókból lett sztárok, mint Hulk Hogan, Dwayne Johnson és Dave Bautista, de John Cena nevét sem szabad elfelejteni, aki nemrég bejelentette, hogy visszavonul a pankrációtól. Cena, aki sporttudományt hallgatott és amerikai focizott egyetemi éveiben, végül a testépítés felé fordult, és több mint 20 év után hagyja abba a pankrációt.

Cena 47 évesen döntött úgy, hogy búcsút int a ringnek, noha ebben a sportágban ez a kor még nem számít végállomásnak. A hollywoodi színésszé avanzsált Cena 2025-ben lép utoljára szorítóba, de már most is jelentős hírnévvel és vagyonnal rendelkezik, amivel hozzájárult a sportág megítélésének pozitív irányú változásához.

Cena, akárcsak sok fiatal pankrátor, Hulk Hoganért rajongott gyermekkorában. Hogan, aki a hetvenes években kezdte pályafutását és a Rocky III-ban is szerepelt, többszörös bajnokként vonult vissza a ringből, bár hivatalos bejelentése után még évekig aktív maradt. A WWE egy időre kitagadta a rasszista botrányba keveredett Hogant, de később visszafogadták, és ma is alkalmanként megjelenik a ringben.

John Cena 1999-ben kezdett el pankrációval foglalkozni, és The Prototype néven vált ismertté. 2001-ben csatlakozott a WWE-hez, és három évvel később legyőzte az akkori bajnokot, John Layfieldet. Cena 16 világbajnoki címmel büszkélkedhet, és csak egy lépésre van Ric Flair rekordjának megdöntésétől, hiszen mindketten ugyanannyi címet birtokolnak.