Hatalmas tanárkeresés zajlik Magyarországon

A nyári szünet kezdetével Magyarországon intenzív tanárkeresés indult, a tankerületi központok eddig körülbelül 3600 álláshirdetést adtak fel. A közszféra állásportálján jelenleg több ezer tanári, pedagógusi és tanítói pozícióra keresnek jelentkezőket, és a kereslet a hirdetések számánál is magasabb lehet.

A Népszava információi szerint a tanévzárás után jelentősen megnőtt az álláshirdetések száma, és nem csak pedagógusokat, hanem más szakembereket is keresnek, mint például pszichológusokat, logopédusokat, karbantartókat és takarítókat. A legtöbb álláshirdetést a Monori Tankerületi Központ tette közzé, összesen 247 pozícióra, de jelentős a kereslet a Tatabányai (153), Győri (132) és Székesfehérvári (131) tankerületekben is. A budapesti tankerületek hirdetései az összes hirdetés közel 20%-át teszik ki, különösen a Dél-Pesti Tankerületi Központ mutat aktív képet 122 hirdetéssel.

A munkaerőpiaci helyzetet bonyolítja, hogy egyes álláshirdetésekben több pedagógust is keresnek, különösen olyan területeken, mint a természettudományok és az idegen nyelvek.

A Klebelsberg Központ szerint a hirdetések számának emelkedése a tanév végén és a nyári szünetben történő munkahelyváltásokkal magyarázható. Ezzel szemben a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya szerint az oktatási rendszerből jelenleg körülbelül 16 ezer szakember hiányzik, ami ellentmond a kormányzat álláspontjának, miszerint nincs pedagógushiány.

A Közszolgállás Portálon a "tanár" kulcsszóra 1903, a "pedagógus" szóra további 1516, valamint a "tanító" szóra 728 hirdetés található. Az utolsó tanítási nap (június 21.) óta az említett kulcsszavakkal több mint ezerrel emelkedett a nyitott pozíciók száma. Az álláshelyek nagy többségét tankerületi intézményekben hirdették meg, ami tovább erősíti a közoktatásban tapasztalható munkaerőhiányt.

A Népszava szerint az álláshirdetések száma azért jóval alacsonyabb a fenti számnál, mert a betöltetlen állások óraszámait sokszor szétosztják a többi tanár között vagy helyettesítésekkel próbálják kezelni a helyzetet. Az is kozmetikázza némileg a problémát, hogy a kormány könnyített a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásán. Idén februárban mintegy 6300 nyugdíjas pedagógust foglalkoztattak a köznevelési intézményekben.