Horvátország nyaralási költségei: Autópályától az éttermekig

Amennyiben Horvátországba tervezi a nyaralását, érdemes előre tájékozódni az árakról. Az euró bevezetése óta ez a második szezon, és bár az árak emelkedtek, nem kell űrárakkal számolni. Az autópálya-díjak nyáron magasabbak, az üzemanyag viszont olcsóbb, mint Magyarországon, az éttermi árak pedig hasonlatosak a Balatonhoz.

A horvát autópálya-hálózat kiváló minőségű, és jól fejlesztett, így könnyedén elérhetjük a kívánt üdülőhelyet. Idén még a fizetőkapus rendszert használjuk, de 2026-tól elektronikus fizetésre állunk át, ami a várakozási időt csökkenti majd jelentősen. Nyári tarifával kell számolni, ami tíz százalékkal magasabb július 1. és szeptember 30. között, de az ENC-készülékkel rendelkezők kedvezményt kapnak. Például Zágráb és Rab-sziget között 8,7 euró, míg Zágráb és Dubrovnik között 33,7 euró a díj a nyári főszezonban.

Az üzemanyagárak Horvátországban kedvezőbbek, mint hazánkban. A 95-ös benzin ára 1,5 euró, a gázolajé 1,54 euró. Magyarországon az árak tovább csökkenhetnek a hétvégén, ha a nagykereskedelmi árcsökkentés érvényesül a kutakon.

Az éttermi árak hasonlóak a Balatonhoz. A horvát gasztronómia olasz hatásai miatt a pizzák, tészták és saláták árai kiemelkedőek. Az italokért azonban magasabb árat kérnek, ami már a kuna idején is így volt.

A boltokban az euró bevezetése óta érezhető az áremelkedés. A Konzum például Horvátország legismertebb kiskereskedelmi hálózata, ahol a tojás, vaj, tej és egyéb alapvető élelmiszerek árai emelkedtek. Fontos megjegyezni, hogy gyakran vannak akciók, amelyekkel csökkenthetők a költségek.