Vásároljunk magyar dinnyét!

A kánikulai időszakban a legjobb választás a magyar dinnye, amely friss, egészséges és megfizethető – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter.

Az agrárminiszter, Nagy István a Facebook-oldalán közzétett videójában arra buzdította a fogyasztókat, hogy a hazai dinnyetermést részesítsék előnyben. Kiemelte, hogy a meleg időjárás következtében a magyar dinnyék körülbelül két héttel korábban értek be, ami piaci nehézségeket okoz, mivel az árusítóknál még jelen vannak a déli országokból érkezett dinnyék is.

Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar dinnye választása tudatos döntés, hiszen ezek a termékek frissek és egészségesek. A tárcavezető szerint a magyar dinnye megfizethető árú, és a kínálat is rendkívül széles: választhatunk magnélküli, nagy és kis méretű, valamint piros- és sárgabélű dinnyék közül.

Az agrárminiszter nem csak a görögdinnyéket emelte ki, hanem a "cukorédes" sárgadinnyékre is felhívta a figyelmet, amelyek között ananász- és cserepeshéjú változatok is megtalálhatók. Emellett Nagy István kiemelte a magyar mezőgazdaság más területeit is, például a lótenyésztést. A miniszter a Bábolnán megrendezett Türkmén lószemlén és Európa Bajnokságon hangsúlyozta, hogy a kormány támogatja a lovas- és lósportot, valamint a ménesgazdaságok munkáját. Az akhal-teke fajta, amely Magyarországon a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták közé tartozik, kiemelkedő jelentőségű a nemzeti értékek megőrzésében.

Az Akhal Teke lótenyésztők Magyarországi Egyesületének elnöke, Nyéki József szerint az eseményre ötvenkilenc lovat neveztek 11 országból, tisztavérűeket és félvéreket. Az akhal-teke lófajta, amely a világ egyik legősibb kultúrlófajtája, Magyarországon is fontos szerepet tölt be a lótenyésztésben, és a türkmének nemzeti kincsként tekintenek rá.