Biden esélyei: a Demokrata Párt belső ellenállása ellenére is erős marad

Joe Biden amerikai elnök támogatottsága Donald Trump volt elnökkel szemben nem csökkent, annak ellenére, hogy saját pártján belül egyre többen szólítják fel a visszalépésre. A legújabb közvélemény-kutatások szerint Biden még mindig versenyben van, és más demokrata politikusok, mint például Kamala Harris alelnök, sem állnak jobban Trumppal szemben.

Közel két tucat képviselőházi demokrata követeli Biden visszalépését, és a nagy kampánytámogatók között is nő a nyugtalanság. Biden és Hakeem Jeffries vezető képviselőházi demokrata közötti válságtanácskozás után nem tisztázódott, hogy Jeffries támogatja-e a visszalépési felhívásokat. A Financial Times szerint a Trump elleni vitában nyújtott teljesítménye után erősödött meg a pártbeli pánik, és azóta további képviselőházi demokraták csatlakoztak a visszalépést követelők táborához. A közvélemény-kutatások szerint azonban a Biden és Trump közötti verseny továbbra is szoros marad országos szinten.

A PBS News/NPR/Marist felmérése szerint, ha ma tartanák a választást, Biden 50 százalékos támogatottságot élvezne a regisztrált szavazók körében, szemben Trump 48 százalékával. Ugyanakkor az amerikaiak többsége úgy véli, hogy Trump nyeri meg a novemberi választást, és több mint fele szerint egyikük sem kellene, hogy pártjuk jelöltje legyen. A felmérés rámutatott, hogy az amerikaiak közel kétharmada kétségbe vonja Biden mentális alkalmasságát az elnöki tisztségre, míg Trump mentális állapotát is a szavazók fele kérdőjelezi meg.

Biden a kritikák ellenére folytatja kampányát, és következő rendezvényeit Detroitban és Austinban tervezi megtartani. Detroitban tartott beszédében Biden határozottan kijelentette: „Indulok, és győzni fogunk. (…) Nem megyek sehova” – ezzel válaszolva azoknak, akik a visszalépését szorgalmazzák. Trump viszont a republikánus nemzeti jelölőgyűlés kezdetével készül aktivizálódni, és közösségi médián keresztül szólította fel Bident egy "kognitív teszt" elvégzésére, miközben ő is ígéretet tett hasonló teszt megcsinálására.

A Demokrata Pártban erősödő belső nyomás ellenére a felmérés szerint egyik potenciális alternatív jelölt sem előzte meg Bident, és mindenki a hibahatárán belül maradt Trumppal szembeni győzelmi esélyek tekintetében. A felmérés Kamala Harris alelnököt, Gavin Newsom kaliforniai kormányzót és Gretchen Whitmer michigani kormányzót is megemlítette, akik hasonló eredményeket értek volna el, mint Biden, ha ők lennének a demokrata jelöltek.

Sarah Longwell republikánus stratéga szerint még nem késő a demokraták számára, hogy másik jelöltet válasszanak, miközben a chicagói demokrata nemzeti konvencióra készülnek. Biden azonban többször is megerősítette, hogy marad a versenyben, és a "munka befejezése" érdekében kíván indulni, nem az öröksége miatt. Az elnök beszédében egy ponton úgy fogalmazott, hogy „remélhetőleg a korral együtt jár egy kis bölcsesség”, majd azt mondta, hogy ő tudja mi a jó és mi a rossz, és hogy az amerikaiak egy elnököt akarnak, nem egy diktátort.

Az amerikaiak többsége szerint Bidennek nem kellene vezetnie a Demokrata Párt Fehér Házért folytatott pályázatát, de a demokraták jelentős kisebbsége még mindig támogatja őt. A függetlenek és a republikánusok többsége is hasonlóan vélekedik Trump jelöltségéről a Republikánus Párt részéről. A fiatalabb amerikaiak nagyobb valószínűséggel tartják ezt az álláspontot, mint az idősebbek. Biden arról is beszélt, hogy ciklusa első 100 napjában többek között törvénybe foglalná az abortuszjogot, emelné a minimálbért és korlátozná a fegyvertartást.

Kamala Harris alelnök, aki a Demokrata Párt egyik potenciális alternatív jelöltje lehetne, intenzív támadások célpontja lett a republikánusok részéről. Donald Trump és pártja egyre inkább úgy tekintenek rá, mint riválisra, és Trump "Laffin' Kamala" gúnynevet aggatott rá, ami a "vihogó Kamala"-ra utal. Republikánus politikusok és médiaoldalak szerint a Demokrata Párt széthúzása és a Biden melletti összezárás hiánya rosszat tesz a párt imidzsének. Bernie Sanders befolyásos demokrata szenátor azonban védelmébe vette Joe Bident, és a New York Times hasábjain kijelentette, hogy Biden a legjobb választás Donald Trump legyőzésére.