A vörösbor, ami nyáron is megállja a helyét

Bár a nyár hónapjai alatt gyakran könnyedebb italok felé tendálunk, vannak helyzetek, amikor a komolyabb vörösborok is előtérbe kerülnek. Ilyenkor, ha grillezésről van szó és a füstös húsok kerülnek a középpontba, a merlot kiváló választás lehet.

A merlot, mint francia világfajta, Magyarországon is nagyon jól érzi magát, és kiváló változatokat hozhat létre. Magyarország a merlot és a cabernet franc számára második otthonnak tekinthető, ahol néha még az őshazájuknál is jobb borok születnek. Egy jó grillparti során a véres, füstös húsok mellé ez a borfajta különösen jól illik, emellett pedig a csokoládé kedvelőinek is kedvez, mivel a hordóban érlelt merlot feketecsokoládé ízjegyeit idézheti. Általánosságban a borok és az édességek nem feltétlenül harmonizálnak, mivel a savak és a csokoládé, sütemények ízei ütközhetnek. Azonban az újhordóban érlelt borok, amelyekből finom ízek oldódnak ki, jól kiegészíthetik a fekete csokoládét. Más édes borok esetében a vaníliafagylalt vagy az almás pite lehet jó társaság, de a desszertek terén általában az édes borok és likőrök dominálnak. Ha a sütemény édesebb, mint az ital, az összhatás nem lesz kiegyensúlyozott.

Villányban található egy jelentős pincészet, a Csányi pincészet, amelynek minden vörösbora magas színvonalat képvisel, a portugizertől kezdve a gyümölcsös, eleven savú kékfrankoson át a fekete, kávés-dohányos küvékig. A pincészetet Teleki Zsigmond alapította, aki nem csak Magyarországon, hanem globálisan is elismert szőlész volt, és a peronoszpóra elleni nemesített alanyai világszerte elterjedtek. A Csányi pincészet évente 2.2 millió palack bort állít elő, melynek 80%-át a hazai piacon értékesítik, ami a minőségi borászkodásnak köszönhető. A pincészet borai országszerte könnyen hozzáférhetőek és a palackok megjelenése is figyelemre méltó.

A Chateau Teleki Villányi Merlot 2019 kiemelkedő példája a pincészet kínálatának, 2921 forintos áron és 92 ponttal értékelve.