A kormány adóemelési intézkedései és a 2025-ös költségvetés

A kormány a héten fontos, ám nem túl népszerű döntéseket hozott, amelyek hatásai előbb-utóbb az árak emelkedésében is megmutatkoznak, így a lakosság is megérezheti a költségvetési szigorításokat. A kormányzati intézkedések nem csak a 2024-es, hanem a 2025-ös költségvetési hiányokat is csökkentik.

A kormány nehézségei a költségvetéssel kapcsolatban nem újdonságok, és a mostani adóemelések sem érhetik váratlanul azokat, akik követték a korábbi előrejelzéseket. A kormány a 2024-es büdzsé mellett már a 2025-ös költségvetést is részben rendbe tette.

A kormány a hétfői Kormányinfón bejelentett intézkedésekkel 400 milliárd forintnyi többletbevételre számít idén, amit részben adóemelésekkel, részben pedig egyéb lépésekkel, mint például az MVM-től várt 150 milliárd forintos extra befizetéssel kíván elérni. Az adóemelések között szerepel a tranzakciós illeték emelése és egy új illeték bevezetése a devizaváltásokra, amelyek 2024-ben 92 milliárd, 2025-ben pedig 230 milliárd forinttal javítják a bevételi oldalt.

A bankokat terhelő extraprofitadó esetében a kormány tisztázta a leírási szabályokat, és jelezte, hogy a jövőre is fennmarad a nominális adóterhelés, ami 2025-ben 140 és 280 milliárd forint közötti pluszbevételt jelenthet. Az energetikai szektorban nagy a bizonytalanság, mivel csak a Brent-Ural spreadre épülő különadóról van hivatalos információ, a többi energetikai különadó sorsa pedig egyelőre ismeretlen.

A kiskereskedelmi szektor esetében a kormány jelezte, hogy az extraprofitadó-terhelés fennmaradhat 2025-ben is, ami 100 milliárd forint feletti többletbevételt jelenthet. A gyógyszergyártókat érintő szektoriális adók esetében a gyógyszerforgalmazói különadó kulcsát emelték meg, és a gyártói különadót 2025-től kivezetik.

A légitársaságok hozzájárulása nevű különadó esetében a kormány korábban jelezte, hogy 2024 után is fenn kívánja tartani, de a nemzetgazdasági miniszter a héten bejelentette, hogy ezt a különadót a kormány eltörli. A biztosítói szektorban a pótadó fennmarad 2025-ben is, de a fele leírható lesz. A távközlési extraprofitadót a kormány megszünteti.

A kormány az újonnan bejelentett adóemelésekkel 2025-ben is jelentős, 600-700 milliárd forint értékű adóemelést hajt végre. A 2025-ös költségvetési tervezés így izgalmasnak ígérkezik, különösen az őszi adócsomaggal összefüggésben.

A kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos számításaink nagy bizonytalansággal bírnak, mivel sok esetben csak becslésekre támaszkodhatunk. A kormány még rendelkezésre álló mozgásterét az őszi adóváltozások is befolyásolhatják. A változásokról és az új információkról továbbra is beszámolunk olvasóinknak.