Tényleg nézhetetlenül rossz a foci-Eb?

A 2024-es Európa-bajnokság kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy miért tűnik olyan rossznak a torna, ha mégis ennyien követik figyelemmel. Juanma Lillo, a tapasztalt edző és Pep Guardiola mentoraként ismert személy szerint a futball irányvonalában bekövetkezett változások miatt a játék célja felborult, és a fogyasztók felé orientálódott az iparág, a tévés pénzre támaszkodva. Marcelo Bielsa, az uruguayi válogatott szövetségi kapitánya szerint a futball egyre kevésbé vonzó, annak ellenére, hogy több a nézője, és ha ez a tendencia folytatódik, a mesterséges nézőszám-növekedés véget érhet.

Bielsa és Lillo egyaránt kritikusan szemlélik a modern futball fejlődését, de paradox módon mégis részt vesznek annak alakításában. A futball-Eb-t a No Limit Hold’em pókerhez hasonlítva, a tornaformátumok és a csapatok stratégiái között párhuzamokat vonnak. A pragmatizmus, vagyis a célfutball dominál a kieséses szakaszban, ahol a vereség elkerülése válik a legfontosabb célként kezelendővé.

A Statgalamb elemzése szerint azonban nehéz azt állítani, hogy a jelenlegi Eb színvonala alacsonyabb lenne a korábbi tornákénál, és a fogyasztói szokások változása is jelentős hatással van a percepcióra. A nagy tornákon dolgozó szakemberek szerint kevés idő és ambíció fordítódik a futballszerkezeti kidolgozottságra, noha a rövid idő alatt is elérhető változások a klubfutballban már bizonyítottak.

A futballtornák népszerűsége továbbra is magas, a német, angol, olasz és francia válogatott meccseit milliók követik a televíziók előtt. Bielsa szerint a futball akkor veszíti el vonzerejét, ha teljesen kiszámíthatóvá válik. A szurkolók talán még mindig azokat a csodálatos pillanatokat várják, amelyekért érdemes a képernyő előtt maradni.