Lázár János tervei az iparűzési adó megreformálásáról

A helyi iparűzési adó (hipa) megreformálását tervezi Lázár János, amely aggodalmakat vált ki az önkormányzatok és szakértők körében, akik forráselvonástól és az önkormányzatok gyengítésétől tartanak.

Lázár János, aki a hódmezővásárhelyi Rádió7 műsorában beszélt a hipa megreformálásának szándékáról, úgy véli, hogy az adó felhasználása nem megfelelő, hiszen szerinte túl sok pénzt költenek fesztiválokra, "etetésre, itatásra", miközben a városok fejlesztése, kórházak és iskolák felújítása marad el. A miniszter szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az önkormányzatok a helyi vállalkozók által befizetett adót szórakoztatásra és szavazatszerzésre használják fel, majd a kormányhoz fordulnak, amikor elfogy a pénz.

Gémesi György, Gödöllő nyolcadik alkalommal újraválasztott polgármestere szerint a hipa megreformálása jelentős összegek elvonását jelentheti az önkormányzatok számára. Évente körülbelül ezermilliárd forint folyik be iparűzési adóból, amelynek 90 százalékát a helyhatóságok a közétkeztetés, óvoda és bölcsőde, közbiztonság, helyi közlekedés fenntartására és a mindennapi feladatok ellátására fordítják. Gémesi úgy véli, hogy az állam nem tudná finanszírozni azokat a kötelező állami feladatokat, amelyeket jelenleg az önkormányzatok a hipa bevételeiből finanszíroznak. A polgármester szerint a megreformálás nem hozna jelentős állami bevételt, de lehetőséget adna az államnak az önkormányzatok gyengítésére.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke, Ruszin Zsolt szerint a helyi adók megszüntetése logikus lépés lenne a kormány részéről, mivel így az önkormányzatok teljesen a kabinetre lennének utalva anyagilag. Ruszin több olyan jelet is lát, melyek a helyi adók megszüntetésére utalnak – szakmai egyeztetéseken, háttérbeszélgetéseken elhangzottakból is kiolvasható a szándék. A helyzetet hasonlítja ahhoz, mint amikor 2019-ben megjósolta a kata kinyírását, amiből először cáfolat, majd vizsgálat lett, végül 2022-re jelentős nyirbálás következett.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) fideszes elnöke, Schmidt Jenő elképzelhetőnek tartja, hogy a teljes iparűzési adót elvonják, és központilag osztják szét. Schmidt szerint a kormány sorra vette ki az önkormányzatok kezéből a hulladékkezelést, a vízszolgáltatást, az oktatást, az egészségügyet, így a hipa elvétele ebbe a trendbe illeszkedne, de úgy véli, a kormány nem lépi meg ezt a lépést, különben „nagy haragot” vonna magára.