Dunaújvárosi válság: a dolgozók harmadát veszítették el, de nem engedik őket távozni

A dunaújvárosi acélmű, korábbi nevén ISD Dunaferr, jelenleg Liberty Steel néven ismert, és a helyzet egyre romlik. Az utolsó kokszoló kemence leállítása után a cég munkaerő-korlátozást jelentett be, ami jelentős bércsökkenést eredményezett a dolgozók számára.

Az acélműben dolgozók bérük jelentős részét veszítették el, miután a cégvezetés bejelentette a műszakpótlékok kiesését és az állásidőre küldést. A Vasas Szakszervezet nemrég még megállapodott a bérekről a cégvezetéssel, de a friss intézkedések értelmében sokan kevesebb fizetést kapnak. A Duna Rolling céget kevésbé érinti a helyzet, míg a Duna Furnace-nél jelentős a változás. A dolgozók csalódottak, hiszen a munkabérek hagyományosan egy alacsonyabb alapbér és egy jelentős műszakpótlék kombinációjából álltak össze, amely a jövedelmek harmadát tette ki.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a munkavállalók átlagéletkora magas, a fiatalok már elhagyták a várost, így a megmaradt dolgozók nehezen találnak más munkát. A technológiaváltás szükségességét mindenki tudta, de a képzések és foglalkoztatási kezdeményezések nem segítettek mindenkin. A városban terjedő suttogó propaganda, miszerint a dolgozók nem végeznek munkát, de fizetést kapnak, tovább rontja a helyzetet.

A Liberty Steel szerint a helyzet átmeneti, és dolgoznak a fenntartható zöld acél jövőjén. A dolgozók azonban nem optimisták, és úgy vélik, hogy a modern elektromos ívkemencés acélgyártás infrastruktúrájának elkészülte még évekig eltarthat. A jelenlegi hengersor nem alkalmas az új technológia kiszolgálására, és a rekultivációs kötelezettségek miatt Dunaújvárosban drágább lenne egy új zöldacél-gyár építése.

A cégvezetés a gyártás látszatát fenntartja, mivel így még értékesíthetők a szén-dioxid-kibocsátási kvóták, és a berendezések. A dolgozók szerint a tulajdonosok számára kedvezőbb alacsonyabb béreket fizetni, mint magas végkielégítéseket. A mostani helyzetben a teljes végkielégítés költsége mintegy 4 milliárd forint lenne.

A hagyományos európai acélipar másutt is nehézségekkel küzd, de például a szlovákiai kassai acélmű optimista és termel, míg a Ruhr-vidéki német és az olasz gyárak életben maradtak. A közvetlen szomszédságunkban lévő szerbiai Hesteel Serbia sikeresen működik kínai háttérrel.

Dunaújvárosban a helyzet továbbra is bizonytalan. A meleg folyamatok nélkül, csak újratekercseléssel a termelés nem gazdaságos. A dolgozók reménykednek, hogy ha a megmaradt kohót el lehetne indítani, és alacsony költségű alapanyag-beszerzés mellett működhetne a gyár, akkor még lehetne remény a helyreállásra. Azonban a kokszoló kemence leállítása után csak újjáépítéssel lehetne újraindítani, és a helyzet jelenleg nagyon fékezett.