Nagy Sándor és a citromok útja Európába

Már az ókorban is ismert volt a citrom, de Európába állítólag Nagy Sándor hozta azt Ázsiából. A citrusfélék termesztése később státuszszimbólummá vált a kontinensen.

A citrom és más citrusfélék, mint a narancs, mandarin, grépfrút, kumkvat és pomeló, ma már világszerte elterjedtek, de eredetileg Kelet- és Dél-Ázsiából származnak. Európában először a Citrus medica, más néven citronád, cedrát citrom vagy keserű citrom jelent meg, amelyről már a Kr. e. 4–3. században Theophrasztosz, „a botanika atyja” is megemlékezett.

Nagy Sándor hódító útjairól visszatérve hozhatta magával a citromot, bár erre nincs egyértelmű bizonyíték. A citrom és a keserű narancs már az 1. században ismert és keresett luxuscikk volt Európában, de az éghajlati viszonyok nem kedveztek a termesztésüknek. A gazdálkodók különféle módszerekkel, például lepellel és más védelemmel próbálták megóvni őket az időjárás viszontagságaitól.

A 15. és 16. század fordulóján Itáliában kifejlesztették a melegházat, amely lehetővé tette a citrusok termesztését Európában. A melegházak elterjedésével a citrusfélék termesztése a felsőbb rétegek körében vált divattá és státuszszimbólummá.

A 16. század elején a portugál kereskedők az édes narancsot is bemutatták az európaiaknak, amely kezdetben nem volt olyan népszerű, mint a keserű változatok. A 17. századtól azonban egyre többen kedvelték meg, és ez alapozta meg a mai rendkívül jövedelmező citrusüzletágat.

A cikkben nem szerepelnek a "article-2" cikkben található információk, mivel azok nem kapcsolódnak a citrusfélék történetéhez vagy Nagy Sándorhoz.