Ránk szakadt az ég, Szentendrén folyóvá váltak az utak

Csütörtök este a záporok, zivatarok számossága csökken, de egyes helyeken az éjszaka második felében is kialakulhatnak. Pénteken a déli óráktól újra nő a záporok, felhőszakadással kísért zivatarok esélye, azonban a hétvégén visszatér a kánikula, napos idő várható. A szerdai eső folyóvá változtatta Szentendre főutcáját, a mostani csapadékos időjárás a napraforgónak és kukoricának jött jól, azonban az aratásra váró búzának és repcének nem.

Csütörtök este a fátyolfelhők mellett a gomolyfelhők egy része összeesik, hajnalban rétegfelhőzet képződhet. Pára, foltokban köd is kialakulhat. A záporok, zivatarok számossága csökken, de helyenként még előfordulhatnak az éjszaka második felében is.

A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad, de záporok, zivatarok mentén átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul – írja előrejelzésében a HungaroMet.

Több vármegyében is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar és felhőszakadás veszélye miatt.

Pénteken a reggelre képződött pára, köd megszűnik, a rétegfelhőzet szakadozik és ismét egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés a napsütés mellett. A déli óráktól újra nő a záporok, felhőszakadással kísért zivatarok esélye, amelyek legkevésbé a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon valószínűek. Egy-egy helyen felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

A zivatarokat – főként keleten – felhőszakadás, viharos széllökés, illetve jégeső is kísérheti. Este már keletebbre is csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos széllökések csak zivatarok környezetében fordulhatnak elő. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27–32 fok között valószínű. Reggel 15 és 21, délután 28 és 33 fok között alakul a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Visszatér a kánikula

Hétvégén visszatér a kánikula, és a sok napsütés mellett vasárnap már 31–37 Celsius-fok között alakulnak a maximumok – írja az MTI. Szombaton napos idő valószínű gomoly- és fátyolfelhőkkel. Északkeleten, keleten helyenként, másutt legfeljebb elvétve alakulhat ki zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A minimum általában 16–22, a maximum-hőmérséklet 29–34 fok között várható. A levegő tovább melegszik: a legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, délutánra pedig 30 és 35 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap is napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel és inkább csak északon, északnyugaton valószínű néhol zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, főleg az Észak-Dunántúlon meg is erősödik a délkeleti, majd délnyugati szél. A hajnali 17–23 fokról 31–37 fok közé melegszik fel a levegő. A jövő hét elején csökken a meleg és 25–30 fok közötti maximumok várhatók. A Balaton vízhőmérséklete a hétvégén várhatóan kellemes lesz, 25-26 fok között alakul majd.

Van, ami élvezi a fürdőzést, Szentendre főutcája folyóvá változott

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem – írta az MTI a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésére hivatkozva.

Az elemzés szerint az elmúlt öt napban országszerte hullott csapadék, de ennek mennyisége 1 és 121 milliméter között változik. Az elmúlt 30 napban az Alföld déli és keleti tájain, valamint Budapesttől keletre, délkeletre 10–30 milliméterrel kevesebb hullott az ilyenkor szokásosnál, míg a Dunántúl jelentős részén és északkeleten 20–80 milliméterrel több. Az Alföldön többfelé kialakult aszály a legtöbb helyen jelentősen mérséklődött.

Szentendrére szerda délután csapott le a vihar, a főutcát kisebb folyóvá változtatva – írja az Időkép. Csütörtökön Pest megyében és az ország több részén is az intenzív záporok és felhőszakadás miatt narancs riasztás volt érvényben. Budán pedig az esti felhőszakadás miatt konkrétan folyókká váltak az utak, a XI. kerületben rövid idő alatt 43 milliméter eső esett.

A hőmérséklet összességében 3–4 Celsius-fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, múlt pénteken napközben országszerte 30 fok fölötti, az Alföld déli felén 35 fok fölötti értékeket mértek, majd csökkent a meleg, a napi középhőmérséklet pedig a hét első felében már 20–25 fok között alakult.

Az ültetett növények két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések már beértek, tart az aratás, de az érés idején hullott sok csapadék nem tett jót a termésnek, a kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek és a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is gondot okoztak, a sáros, néhol belvizes táblák az aratást is hátráltatják. A napraforgó és kukorica egyre többfelé virágzik, mostantól igénylik a legtöbb nedvességet, havi 100 milliméter lenne az ideális.