Budapest már több mint 30 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizetett be 2023-ban

Januárban és februárban nem kellett fizetnie a fővárosi önkormányzatnak szolidaritási hozzájárulást az azonnali jogvédelem miatt, de márciusban, áprilisban és májusban már összesen 15 milliárd forintot fizetett be Budapest az államkasszába. A Fővárosi Ítélőtábla elutasította Karácsony Gergely főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a Magyar Államkincstár további 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. Ezzel már több mint 30 milliárd forint "be nem fizetett adót" kellett behajtani az önkormányzattól.

A fővárosnak júniusban is fizetnie kell, miközben az Alkotmánybíróság döntésére várnak a kormány ellen indított perben. A Tarlós-éra óta 12-szeresére emelt szolidaritási hozzájárulás miatt indult a per, amelyet a bíróság első fokon elutasított, de a Fővárosi Ítélőtábla a per lefolytatására utasította a Fővárosi Törvényszéket.

A Törvényszék egyedi normakontrollt kérő beadványában azt állítja, hogy a szolidaritási hozzájárulás állami konfiskáló, elkobzó jellegű. A fővárosi önkormányzat szerint a költségvetési törvény ellentétes az alaptörvénnyel és a nemzetközi szabályozással, mivel az önkormányzatok saját bevételeit és vagyonát nem vonhatja el az állam.

A március 25-én beadott dokumentumban a Törvényszék azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy állapítsa meg a szolidaritási hozzájárulás elkobzó jellegét, és ítélje azt nemzetközi szerződésbe ütközőnek. Az Alkotmánybíróságnak a döntésre 90 napja van.

Kiss Ambrus reménykedik, hogy a júliusi fizetési határidő előtt kedvező döntés születhet, mivel az idei év mérlege még rosszabb, mint a tavalyi: az önkormányzat 35,9 milliárd forint állami támogatást kap, miközben a szolidaritási hozzájárulás előirányzott összege 75,5 milliárd forint 2024-re. A szolidaritási hozzájárulás mértéke 30 százalékkal növekszik idén, míg a helyi iparűzési bevétel csak 10,5 százalékos emelkedést mutat, így az önkormányzatnak hitelt kellene felvennie a teljesítéshez.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első 4 hónapjában, ennek ellenére pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt. További 5 milliárd forinttal még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette önkormányzat. A pénzügyminiszter szerint ezzel Budapest csődben van. Az elmúlt 5 évben összesen több mint 1200 milliárd forint adóbevételhez és állami támogatáshoz jutott a főváros, miközben 188 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett volna fizetnie a szegényebb települések támogatására. Varga Mihály a baloldali álhírekben a kormányt okolják az üres fővárosi kasszáért, de szerinte a tények cáfolják ezt. A pénzügyminiszter előrevetítette, hogy a Magyar Államkincstár addig fog inkasszózni, amíg a jogosan járó összegeket be nem szedik a fővárostól.