Növekvő antibiotikum-rezisztencia és emelkedő nemi betegségek száma

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) figyelmeztetése szerint az utazási és fesztiválszezonban különösen fontos a biztonságos szex gyakorlása, mivel a nemi úton terjedő fertőzések száma aggasztóan emelkedik, és egyre több olyan eset van, ahol az antibiotikumok már nem hatékonyak.

Az ECDC adatai szerint jelentős növekedést mutatnak a chlamydia, a gonorrea és a szifilisz esetében, amelyek kezelését az antibiotikum-rezisztencia is nehezíti. A védekezés nélküli szex az elsődleges terjedési ok, ezért kiemelten fontos az óvszerhasználat, különösen új partner esetén.

Aggasztó adatok Európából

Az ECDC márciusi jelentése szerint a fertőzések száma drámaian emelkedett az előző évhez képest. A gonorreás esetek száma 48%-kal, a szifiliszeseké 34%-kal, míg a chlamydiás eseteké 16%-kal nőtt az EU és az Európa Gazdasági Térség tagállamaiban.

2022-ben több mint 216 ezer megerősített chlamydia-fertőzést regisztráltak, ami új rekordnak számít. A legtöbb fertőzött a 20-24 éves nők közül kerül ki, Magyarországon pedig a 2019-es 913 esethez képest 2022-ben 641 chlamydia-esetet jegyeztek fel.

A gonorreás megbetegedések száma is rekordot döntött, majdnem 71 ezer megerősített esetet jelentettek, a legveszélyeztetettebb korosztály itt is a 20-24 évesek. Magyarországon 2019-ben 1348, 2022-ben pedig 1156 gonorrea-fertőzést regisztráltak.

A szifilisz terjedése is aggodalomra ad okot, 2022-ben közel 35 ezer ember fertőződött meg igazoltan. Magyarországon a 2018-as 675 esethez képest majdnem kétszer több, 1062 esetet regisztráltak.

A rejtett fertőzöttek problémája

A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adjunktusa, az Országos STD Centrum vezetője, Tóth Béla szerint Magyarországon is romlik a helyzet, és a regisztrált betegek száma valójában többszöröse lehet a ténylegesen kezelt eseteknek.

Az ECDC hangsúlyozza, hogy a védekezés nélküli szexuális együttlét új partnerrel rendkívüli kockázatot jelent, és a biztonságos szex alapja a következetes óvszerhasználat. Emellett fontos a rendszeres tesztelés is, még tünetmentesség esetén is.

A gonorreás esetek növekvő antibiotikum-rezisztenciája mellett más fertőzések is terjedhetnek szexuális úton, mint például a himlőfertőzés, amely elsősorban a homoszexuális férfiakat érinti, vagy a shigella és a hepatitis A, amelyek szintén megelőzhetők óvszerhasználattal.