Európai hatalmak bírálják Irán nukleáris tevékenységét

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát Irán nukleáris programjának bővítése miatt, amely jelentős proliferációs kockázatokat vet fel.

A három európai ország szombaton adott ki közös nyilatkozatot, amelyben elítélték Irán nukleáris programjának legújabb fejlesztéseit. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) jelentése szerint az ország további centrifugákat helyezett üzembe, ami a Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPoA) céljainak ellentmond. A JCPoA egy 2015-ben kötött nemzetközi megállapodás, amely Irán nukleáris tevékenységének korlátozását tűzte ki célul a gazdasági szankciók enyhítése érdekében.

A nyilatkozat szerint Irán további lépéseket tett a JCPoA kiüresítésére, többek között további tucatnyi fejlett centrifugát üzemeltetett a natanzi dúsító telephelyen, és bejelentette, hogy több ezer további centrifugát fog telepíteni mind a fordovi, mind a natanzi telephelyén.

A centrifugák olyan eszközök, amelyekkel uránt lehet dúsítani. Bár a dúsított uránt békés célokra, például atomerőművekben is fel lehet használni, magasabb fokú dúsítás esetén azonban atomfegyverek előállítására is alkalmas.

: Forrás: Reuters