HungaroMet: 10 milliárd forintos fejlesztés a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásért

A HungaroMet klimatológiai adatgyűjtő rendszert és adatbázist hoz létre 10 milliárd forintos beruházással, hogy segítse a lakosságot a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásban.

A HungaroMet, Magyarország meteorológiai szolgáltatója, egy jelentős beruházás keretében klimatológiai adatgyűjtő rendszert és adatbázist tervez kiépíteni. Szanka Gábor, a társaság vezérigazgatója egy pénteki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a projekt a Digitális megújulás operatív program Plusz keretében valósul meg, európai uniós forrásból finanszírozva. A fejlesztés célja a múltbeli időjárási adatok digitalizálása, a mérőhálózat adatainak bővítése és egy klimatológiai, valamint időjárási előrejelzési rendszerbe történő integrálása. A fejlesztésre szánt összeg 10 milliárd forint.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás Magyarországon is egyre inkább érezteti hatását, amelyre a statisztikai adatok is rámutatnak: az éves átlaghőmérséklet folyamatosan emelkedik. Az új adatbázis segítségével a lakosság hatékonyabban alkalmazkodhatna a változó körülményekhez.

A tervezett mérőhálózat többszáz pontból áll majd, és az adatokat széles körben elérhetővé teszik egy informatikai portálon keresztül. A műszereket Magyarország 40 legnagyobb városában helyezik majd el, így körülbelül négymillió ember férhet hozzá pontos és megbízható információkhoz a környezetük klímafolyamatairól. A műszerek nemcsak az időjárási viszonyokat, hanem a levegő minőségét is figyelemmel kísérik.

A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy fejlesztik és bővítik a referencia mérőhálózatukat, hogy azok a mai kor igényeinek megfelelő lefedettség mellett megfelelő minőségű adatokat szolgáltassanak. Emellett országszerte 1500, nem akkreditált laborban kalibrált mérőműszert is telepítenek, amelyek szűkebb körben mérik az adatokat.

A digitalizáción van a fókusz: a projektben digitalizálják a jelenleg papíron tárolt klimatológiai, meteorológiai adatokat, fejlesztik az ehhez szükséges szoftvereket, hogy ezeket az adatokat is fel lehessen tölteni a HungaroMet Zrt. új adatbázisába, nyilvánossá téve a hosszú idejű klimatológiai adatsorokat. Fejlesztik az informatikai infrastruktúrát is, kialakítanak az adatok fogadását és minősítését lehetővé tevő IT-rendszert, emellett az adatok tárolására megfelelő adatbázist.

Az új portál első változatának elkészültét 2026 februárjára tervezik, ezt követően pedig a felhasználói visszajelzések és igények alapján további fejlesztéseket hajtanak végre.