EU vétóval fenyeget, Meloni és a Lufthansa üzletét veszélyezteti

Az Európai Bizottság aggódik a Lufthansa terjeszkedése miatt, mely az olasz ITA Airwaysben való részesedés megszerzésével járna, és súlyos versenyjogi kérdéseket vet fel.

Európa legnagyobb bevételű légitársasága, a Lufthansa jelentős engedményeket kínál az Európai Bizottságnak, hogy az unió jóváhagyja az üzletet, amelynek keretében a cég részesedést szerezne az olasz állami tulajdonú ITA Airwaysben. Az ügylet részleteire rálátó források szerint a Lufthansa az elmúlt 20 évben már három kisebb európai légitársaságot is felvásárolt, ami további terjeszkedése esetén jelentős versenyjogi aggályokat vet fel az uniós tisztviselők szerint.

A Lufthansa korábban vállalta, hogy két évig különválasztja a saját és az ITA üzletágait, azonban a Bizottság egy 10 éves kötelezettségvállalást szeretne látni.

Margrethe Vestager, a Bizottság versenyjogért felelős biztosa hangsúlyozta, hogy amennyiben nem sikerül megoldani a versenyjogi problémákat, a Bizottság megvétózza az üzletet. Az új ajánlatot mint az aggályok megválaszolására tett utolsó kísérletet értékelik.

Matteo Salvini, az olasz miniszterelnök-helyettes az ANSA hírügynökség múlt heti jelentése alapján az üzlet megvétózását "Olaszország elleni súlyos támadásnak, ellenséges cselekedetnek" minősítette. Giorgia Meloni, miniszterelnök már korábban, szeptemberben felvetette, hogy a Bizottság akadályozza a kormány által támogatott üzletet.

Carsten Spohr, a Lufthansa vezetője szerint kérdéses, hogy az ITA Airways az üzlet nélkül képes lenne-e fennmaradni. A német vállalat emellett tárgyalásokat folytatott az Európai Bizottsággal arról is, hogy miként tudnák kivonni bevételi részesedésüket a United Airlines-szal közös vállalatukból.