A fizetőeszközökön megtelepedő szennyeződések

A pénz mindennapi használata során számos szennyeződést gyűjt össze, amelyek szabad szemmel is láthatóvá válnak egy videó segítségével, amit a Pénzcentrum szúrt ki. A plantprotecting videójában bemutatják, hogy a különböző táptalajokon tenyésztett pénzérme és bankjegy minták milyen baktériumokat és gombákat képesek magukon hordozni.

A vizsgált ötszázas bankjegyről vett minták esetében az egyik táptalajon csak egy-két féle baktérium nőtt ki, amelyek szinte teljesen beborították az agarlemezt, bár a baktériumkolónia áttetsző színe miatt ez nem volt túl feltűnő. Ezzel szemben a másik táptalajon színes baktériumkolóniák és egy nagy fehér gombatelep is megjelent.

A százas fémérme mintájánál az egyik táptalajon két domináns baktériumkolónia (áttetsző narancssárgás és fehér) volt megfigyelhető, míg a másik táptalajon alig nőtt ki bármilyen mikroorganizmus.

A pénzeken kívül más gyakran használt tárgyak, mint például a mobiltelefonok is hordoznak kórokozókat, tehát nem csak a fizetőeszközök jelentenek kockázatot a higiénia szempontjából.

Annak ellenére, hogy a pénzeken található baktériumok és gombák jelenléte nyilvánvaló, mégis vannak, akik továbbra is ragaszkodnak a készpénz használatához. Azonban a Pénzcentrum által megkérdezett jogászok szerint nem áll fenn jogi kötelezettség arra, hogy a felnőtt gyermek anyagi ellentételezést nyújtson szüleinek a nevelés költségeiért, még ha a szülők ezt követelnék is. A szülőtartás jogi keretei szigorúan szabályozottak, és csak a szülő napi megélhetésének biztosítására terjedhetnek ki, ha a szülő magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és nincs más, erre kötelezhető hozzátartozója.