A Quimby pécsi koncertje politikai eseménnyé vált, a zenekar később értesült

Pécs független polgármestere, Függetlenség napja címszóval kezdte el hirdetni a Quimby pénteki koncertjét, azonban a zenekar csak szerdán értesült arról, hogy eseményüket politikai kontextusba helyezték.

Pécs város főterén szervezett ingyenes koncertet hónapokkal ezelőtt tervezték meg, de a múlt heti események során politikai jelentőséget kapott. A városvezetés a keddi közgyűlésen élő adásban törlesztette a 9,54 milliárd forintos adósságának utolsó részletét, amit Péterffy Attila polgármester egy pulpitusról felolvast gondolatokkal és két performansszal kísért meg. A polgármester május 14-ét a pénzügyi függetlenség napjának nevezte el, ami a város gazdálkodásának szigorú felügyelete miatt nem alaptalan. Az önkormányzati választási kampányban is kiemelt téma volt a város gazdálkodása, és a jelenlegi városvezetés egyik fő érdemeként tartják számon a korábbi pazarló gyakorlatok megszüntetését.

A Quimby koncertjének politikai eseménnyé válása azonban kevésbé tűnik sikeresnek. A koncertet több felületen is a függetlenség napjának ünnepeként kezdték el hirdetni, de szerdára a PécsMa oldaláról eltűnt a beharangozó cikk, és a koncert facebookos eseményét is módosították. A Telex megkereste a városvezetést, hogy milyen és mikori döntés alapján szervezik meg a közpénzből finanszírozott koncertet, és annak költségeit, de csak egy rövid közleményt kaptak válaszul. A város sajtóosztálya szerint a cél az, hogy a pécsiek minőségi szórakoztató programokon vehessenek részt, és örömmel fogadták, hogy a Quimby zenekar Pécset választotta koncertje helyszínéül, de a koncert leírásának megváltoztatására vonatkozó kérdésre nem érkezett válasz.

A Quimby menedzsmentje szerint csak szerdán értesültek arról, hogy koncertjüket politikai kontextusba helyezték, és hangsúlyozták, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-vel kötött szerződésük alapján a pécsi közönségnek szeretnének játszani, pártpolitikától függetlenül.